Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Matovič žiada Fica s Kaliňákom, aby ho obvinili a mohol sa brániť pred súdom
Zdielať na

Matovič žiada Fica s Kaliňákom, aby ho obvinili a mohol sa brániť pred súdom

Archívne video
Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Líder hnutia OĽaNO Igor Matovič obrazne vyzval premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD), aby voči nemu vzniesli obvinenie. Podľa neho práve oni majú v rukách slovenskú políciu, prokuratúru aj súdy. Matovič chce byť oficiálne obvinený, lebo sa chce brániť na súde a je presvedčený, že štátu zaplatil všetky dane, ktoré mal.

Matovič to vyhlásil v stredu po tom, čo médiá zverejnili uznesenie, podľa ktorého Matovič pred vyšetrovacími orgánmi zatajil účtovníctvo spoločnosti regionPress za roky 2002 až 2004. Podľa uznesenia vyšetrovacie orgány zastavili trestné stíhanie vedené pre prečin skresľovania údajov hospodárskej a obchodnej evidencie v súvislosti s firmou regionPress.

Podľa dokumentu vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry trestný čin uzavrel, pretože skutok je premlčaný. Tridsaťstranové uznesenie obsahuje aj výpovede svedkov a dokazovanie trestného činu Matoviča.

Vyšetrovanie ukončili vo februári 2017, uznesenie odobril aj prokurátor. Líder hnutia OĽaNO v roku 2008 podľa uznesenia predal regionPress Pavlovi Vandákovi s úmyslom manipulovať s účtovníctvom firmy. Vtedy vo firme robili daňovú kontrolu a zistili pochybenia a nejasnosti v účtovníctve.

Išlo napríklad o kúpu tlačiarenského stroja Man Roland, ktorý Matovič ako štatutár nezaradil do nadobudnutého majetku. Ako dôvod uviedol, že stroj kúpil, aby ho neskôr predal. Tým sa podľa uznesenia vyhol zaplateniu dane vo výške viac ako 71 000 eur.

Matovič v stredu uviedol, že štátu zaplatil všetko, čo musel. "Päťsto miliónov korún slovenských som zaplatil dobrovoľne na daniach a odvodoch. To je 16 a pol milióna eur za 15 rokov podnikania," povedal. "Nebuďte zbabelci. Máte v rukách prokuratúru, súdy, vzneste mi obvinenie. Rád sa budem brániť na súde, lebo takýmto postupom ste mi právo brániť sa znemožnili," dodal Matovič.

Prípad odhalil pred rokom predseda vlády Robert Fico (Smer-SD), keď Matoviča obvinil, že firmu previedol na bieleho koňa, pričom zmizlo účtovníctvo firmy za dva roky.

Pozrite si archívnu reportáž TV JOJ.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy