Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Británia spustila brexit. Odchádzame z Únie, nie z Európy, tvrdí premiérka
Zdielať na

Británia spustila brexit. Odchádzame z Únie, nie z Európy, tvrdí premiérka

Google News Button Sledovať správy

LONDÝN / Britská premiérka Theresa May potvrdila v britskom parlamente odštartovanie procesu, ktorého výsledkom bude vystúpenie Spojeného kráľovstva z Európskej únie.

"Proces vyplývajúci z článku 50 už prebieha," povedala May iba niekoľko minút po tom, ako ňou podpísaný list osobne prevzal v Bruseli od britského veľvyslanca Tima Barrowa predseda Európskej rady Donald Tusk.

"Toto je historický okamih, z ktorého už niet návratu. Chystáme sa teraz prevziať kontrolu nad vecami, ktoré nás najviac zaujímajú."

Verí v Britániu

"Dnes vláda koná v súlade s demokratickou vôľou občanov Británie," pokračovala premiérka a pripomenula, že týmto sa začína dvojročný proces vyjednávania.

"Rozhodla som sa veriť v Britániu - a že naše najlepšie dni nás ešte len čakajú." Premiérka si zároveň želá, aby Británia bola skutočne globálna a "našim partnerom v Európe najlepším priateľom a susedom".

"Spúšťame proces odchodu z Európskej únie, nie z Európy," zdôraznila May a dodala, že Británia tento rozvodový proces s Úniou spustila na základe demokratickej vôle Britov.

May zároveň vyjadrila presvedčenie, že najlepšie dni budú pre Britániu nasledovať až po brexite.

Spojené kráľovstvo odíde z EÚ po 44 rokoch.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy