Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Slováci žijúci v Británii sú stále v neistote, brexit už pociťujú
Zdielať na

Slováci žijúci v Británii sú stále v neistote, brexit už pociťujú

LONDÝN / Britská premiérka Theresa May stále zatiaľ oficiálne neaktivovala článok 50 lisabonskej zmluvy o vystúpení Spojeného kráľovstva z Európskej únie. Napriek tomu sa život Slovákov v tejto ostrovnej krajine mení každým dňom. Brexit sa pravdepodobne začal skôr, ako všetci predpokladali.

V anglickom meste Warrington žije početná slovenská komunita. Podľa spolupraccovníka TV JOJ Petra Mikitiča si Slováci v cudzine pomáhajú aj vo vypätých situáciách, napríklad, keď niekoho podvedie pracovná agentúra. "Boli také prípady, že sem prišli ľudia cez slovenské agentúry, zaplatili peniaze za to, že mali mať vybavenú robotu aj ubytovanie a keď prišli sem, tak nikde nikto, nemali nič," opisuje nepríjemné situáciu miestny Slovák.

V súvislosti s brexitom však možno čakajú krušné chvíle všetkých Slovákov v Británii. Zatiaľ totiž ani samotní úradníci nevedia, čo majú robiť. Situácia občanov EÚ začína byť v tejto ostrovnej krajine zložitá. Kľúčový dodatok k vyjednávanej zmluve o zaručení ich práv aj po odchode Británie z EÚ, totiž zmietli poslanci britského parlamentu zo stola.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy