Polojasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Útočník z parížskeho letiska chcel pod vplyvom drog zomrieť pre Alaha
Zdielať na

Útočník z parížskeho letiska chcel pod vplyvom drog zomrieť pre Alaha

PARÍŽ / Útočník z parížskeho letiska Orly, ktorého v sobotu zastrelila vojenská hliadka v odbavovacej hale, mal v čase činu v krvi alkohol a drogy. Motív útoku ale zostáva neznámy, polícia prípad vyšetruje ako teroristický čin.

"Toxikologická analýza, ktorú urobili v nedeľu, preukázala v krvi prítomnosť marihuany a kokaínu. Rovnako útočníkovi namerali 0,93 promile alkoholu," uviedol zdroj zo súdneho lekárstva. Útočník Ziyed Ben Belgacem bol v roku 2009 odsúdený za obchodovanie s drogami.

Bežná kontrola sa zmenila na drámu

Už v nedeľu útočníkov otec vyhlásil, že jeho syn nebol islamským radikálom, iba konal pod vplyvom návykových látok. Zo svedectva prítomných v čase činu na letisku vyplynulo, že muž bol v čase útoku nepríčetný.

Podľa parížskeho prokurátora bol útok vyvrcholením nebezpečnej cesty Belgacema naprieč Parížom. Už ráno sa dostal do sporu s policajtom, ktorý ho na severe Paríža zastavil kvôli bežnej dopravnej kontrole. Strážnikovi zobral zbraň a postrelil ho. 

Muž utiekol na svojom aute a vydal sa do centra. Niekoľko minút strávil v bare na juhovýchode mesta. Z neznámych dôvodov tu vystrelil zo zbrane, ktorú ukradol policajtovi. Nikoho nezranil, píše The Guardian.

​Po úteku z baru ukradol auto a vydal sa na letisko. Bol vyzbrojený ukradnutou pištoľou a nádobou s plynom. Pristúpil k vojačke, ktorá spoločne s kolegami dohliadala na bezpečnosť na letisku. Ľavou rukou ju držal pod krkom, v pravej držal pištoľ. ktorú jej priložil k spánku. Z vojačky sa razom stal živý štít. Jej kolegovia viackrát muža vyzvali, aby zbrane odhodil a dal ruky nad hlavu. 

"Som tu, aby som zomrel v mene Alláha. Zabijem vás," zakričal v jednej chvíli. Vojačka sa s ním začala biť, zrazil ju na kolená, pričom situáciu využili bezpečnostné zložky a niekoľkými výstrelmi muža zabili.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy