Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Angela Merkel je unavená, tvrdia experti. Jej kraľovanie ohrozuje TENTO muž
Zdielať na

Angela Merkel je unavená, tvrdia experti. Jej kraľovanie ohrozuje TENTO muž

Google News Button Sledovať správy

BERLÍN / Nemeckej kancelárke vyrástla konkurencia, ktorá je pre ňu vážnou hrozbou. Bývalý šéf europarlamentu a niekdajší starosta malého nemeckého mestečka si založil imidž na mužovi z ľudu. Merkel oproti nemu podľa expertov vyzerá unavene.

Martin Schulz, inak vyučený kníhkupec, sa dočkal stopercentnej podpory na zjazde nemeckých sociálnych demokratov a oficiálne ho potvrdili ako súpera pre nemeckú kancelárku Angelu Merkel. 

Imidž človeka z ľudu

Bývalý šéf Európskeho parlamentu má bohaté skúsenosti z vysokej politiky. Šance oboch kandidátov uspieť v nadchádzajúcich voľbách sú viacmenej vyrovnané. Každého z nich podporuje približne 32 percent nemeckých voličov. O budúcom kancelárovi rozhodnú výsledky ostatných politických strán a to, kto bude s kým ochotný uzavrieť vládnu koalíciu. 

Martin Schulz postavil svoj imidž na tom, že je človek z ľudu, ktorý chápe starosti a potreby bežných občanov. Viac než svoju bývalú funkciu predsedu Európskeho parlamentu zdôrazňuje skúsenosti zo starostovania malého západonemeckého mestečka Würselen. Je výrazne proeurópsky, aj keď mu chýba formálne vzdelanie. V politike je známym výborným rečníkom, ktorý pôsobí nesmierne energicky. 

Angela Merkel sa o kreslo kancelárky bude uchádzať už štvrtýkrát. Po dlhej a náročnej funkcii sa niet čomu čudovať, keď vyzerá unavene. Podľa médií dlho váhala, či sa opätovne bude chcieť stať najmocnejšou ženou. Svoju kandidatúru však potvrdila a povedala, že sa v neistej dobe nechce zbavovať zodpovednosti.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy