Skoro jasno
10°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Kiska pozval Oskara Fegyveresa do paláca, obaja sa zhodujú na jednom
Zdielať na

Kiska pozval Oskara Fegyveresa do paláca, obaja sa zhodujú na jednom

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Prezident Andrej Kiska sa stretol s Oskarom Fegyveresom, korunným svedkom v prípade únosu Michala Kováča mladšieho, ktorý bol pri únose, svedčil a povedal, že za únosom stála SIS. Obaja vyjadrili želanie, aby Mečiarove amnestie boli zrušené.

Prezident povedal, že stretnutie prebehlo na základe žiadosti Oskara Fegyveresa. Kiska sa svedka pýtal na samotný únos a aj na život po ňom. Prezident sleduje aktuálne dianie v parlamente. "Pozorne sledujem, čo sa deje v týchto dňoch v Národnej rade a som veľmi rád, že aj politici, ktorí roky rokúce tvrdili, že Mečiarove amnestie sa nedajú zrušiť, svoj názor zmenili," hovorí prezident. 

"Ja sa teším, že existuje nejaká priebežná dohoda, ktorá sa bude dopĺňať a že sa v tom pokračuje ďalej," uviedol Fegyveres. 

"Slovensko stojí pred historickou šancou zrušiť Mečiarove amnestie. Táto historická šanca vznikla, pretože je tu názor drvivej väčšiny obyvateľov našej krajiny, že tieto amnestie boli nemorálne a treba ich zrušiť. Táto historická šanca vznikla tiež preto, že právne autority, ktoré som dnes pozval do Prezidentského paláca, povedali jasne svoj názor. Povedali, že áno - amnestie sa dajú zrušiť. Dnes posielam list predsedovi parlamentu a predstaviteľom všetkých štandardných politických strán, kde ich vyzývam k tomu, aby sme túto historickú šancu nepremárnili. Treba však vytvoriť dostatočný časový priestor. Na zrušenie Mečiarových amnestií čakáme už skoro dvadsať rokov, nemeňme ústavu za niekoľko dní, v skrátenom konaní. Diskutujme o najlepšom riešení, aby sme nemorálne Mečiarove amnestie navždy zrušil," napísal na sociálnu sieť prezident Andrej Kiska. 

Oskar Fegyveres priznal, že nikdy predtým v Prezidentskom paláci nebol. S prezidentom Michalom Kováčom sa totiž stretol u neho doma v Dúbravke, najprv spolu komunikovali tak, že Fegyveres bol v jednej izbe a Kováč v druhej. "Až potom som povedal, že pokojne sa ukážem, že som to ja. Vtedy som mu porozprával, ako sa stal únos, čoho som sa ako ako príslušník Slovenskej informačnej služby zúčastnil“.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy