Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
O Mečiarových amnestiách sa bude hlasovať budúci štvrtok
Zdielať na

O Mečiarových amnestiách sa bude hlasovať budúci štvrtok

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Parlament začne o zrušení amnestií na žiadosť opozície rokovať až od budúceho utorka. Stále ale platí, že ho budú preberať v skrátenom legislatívnom konaní. Píše Denník N.

Podľa šéfa Mosta - Híd Bélu Bugára by sa tak mohlo o zrušení amnestií hlasovať na budúci štvrtok. Či koalícia podporí opozičné pozmeňujúce návrhy, zatiaľ nevedel povedať, píše Denník N.

Koalícia navrhuje Mečiarove amnestie zrušiť novelizáciou ústavy a rozšírením kompetencie parlamentu o právo zrušiť trojpätinovou väčšinou amnestie, návrh na zrušenie bude musieť podať 30 poslancov. Zároveň dávajú kompetenciu Ústavnému súdu posúdiť do dvoch mesiacov návrh poslancov o zrušení amnestií, ak takéto rozhodnutie parlament prijme.

Ústavný súd bude môcť povedať, či je takéto rozhodnutie parlamentu platné alebo nie je. Po tom, ako táto novela nadobudne účinnosť, bude môcť parlament rokovať o samotnom ústavnom návrhu zákona, ktorým sa rušia tak amnestie Vladimíra Mečiara, ako aj milosti prezidenta Michala Kováča.

Poslanci v decembri posunuli do druhého čítania aj návrh poslanca Jána Budaja na zrušenie Mečiarových amnestií. Návrh podporili okrem opozičných aj všetci prítomní poslanci za koaličnú stranu Most-Híd. Budajovi ide o amnestie udelené bývalým predsedom vlády Slovenskej republiky Vladimírom Mečiarom, ktorý vykonával niektoré oprávnenia prezidenta Slovenskej republiky v roku 1998.

Súvisiace články