Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Kauza u Lajčáka: Poslanci si vyžiadali ďalšie zmluvy
Zdielať na

Kauza u Lajčáka: Poslanci si vyžiadali ďalšie zmluvy

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Poslanecký prieskum členov Zahraničného výboru národnej rady na pôde ministerstva zahraničných vecí v súvislosti s obvineniami bývalej zamestnankyne rezortu Zuzany Hlávkovej ešte neukončili. Dôvodom je, že poslanci si vyžiadali ďalšie zmluvy a prístup k zamestnancom ministerstva.

Ministerstvo poslancom výboru prisľúbilo poskytnúť k nahliadnutiu zmluvy, ktoré nemôžu zverejniť, keďže boli uzatvorené na základe autorského zákona. Rovnako tak im poskytnú faktúry súvisiace s podujatím k predstaveniu loga slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie. 

Ako ďalej informoval Beblavý, okrem toho, že chcú vidieť aj ďalšie zmluvy, chcú hovoriť aj so šiestimi či siedmimi zamestnancami ministerstva zahraaničných vecí, ktorých svedectvá sú dôležité pre vyhodnotenie. Beblavý by sa chcel napríklad rozprávať s Hlávkovej bývalou nadriadenou Slavomírou Mašurovou, ktorá podľa Hlávkovej o jej pochybnostiach vedela.

Beblavý stále považuje za relevantný návrh, aby národná rada zaviazala Najvyšší kontrolnú úrad vykonať kontrolu na ministerstve o čo požiadal aj samotný rezort, keďže parlament "je jediný, ktorý ich môže zaviazať, ostatní môžu iba prosiť".

Šebej: Nebude to už kauza

Poslanecký prieskum vidí Šebej ako začiatok toho, že všetko, čo má byť transparentné, transparentné bude a že táto kauza po vykonaní všetkých krokov prestane byť kauzou. Beblavý verí, že ak dostanú prístup k vyžiadaným dokumentom a budú sa môcť rozprávať so zamestnancami, do týždňa - dvoch, budú schopní povedať, či bol prípad kauzou, alebo išlo o nedorozumenie. Ocenil, že na stretnutí bol prítomný aj Lajčák a odpovedal na ich otázky.

Šebej tiež informoval, že na budúci týždeň by sa zástupcovia rezortu mali stretnúť aj so zástupcami Transparency International Slovensko. Podľa poslancov témou prieskumu nebola úloha mediálnej poradkyne Zuzany Ťapákovej na ministerstve. Tá podľa Hlávkovej stojí za tým, že sa začali navyšovať rozpočty na kultúrne podujatia. Ak bude Ťapáková ochotná s poslancami hovoriť, Beblavý to privíta. Nie je však na zozname ľudí, s ktorými chce Beblavý hovoriť.

Lajčák: 11 miliónov vrátime

Lajčák označil stretnutie takisto za korektné a potvrdil, že poslancom ďalšie dokumenty poskytnú. "Ubezpečil som ich, že sme transparentní, spolupracujeme a je v našom záujme, aby sme všetky pochybnosti rozptýlili, pritom postupujeme prísne v medziach zákona. Upozornil som ich aj na to, že nevyčerpáme celý rozpočet, 11 miliónov eur vrátime do štátneho rozpočtu," povedal Lajčák s tým, že jemu ide o to, aby bolo predsedníctvo kvalitné a aby ho urobili hospodárne.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy