Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Zákon o odpadoch má veľa nedostatkov, ministerstvo pripravuje novelu
Zdielať na
Politika

Zákon o odpadoch má veľa nedostatkov, ministerstvo pripravuje novelu

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Nový zákon o odpadoch, ktorý pochádza ešte z dieľne ministerstva pod vededením Petra Žigu postupne ukazuje, že má viacero nedostatkov. Okrem iného pridáva papierovačky viac ako jedenástim tisícom podnikateľov zo Slovenska. Ministerstvo pripravuje novelu zákona.

Nový zákon o odpadoch priniesol pre podnikateľov hneď niekoľko zmien. Podnikateľ sa musí registrovať na Ministerstve životného prostredia a povinne uzatvoriť zmluvu s jednou z jedenástich firiem, ktoré majú od ministerstva povolenie na spracovanie odpadov. Takáto firma, ale bude poskytovať služby za poplatok.

Podnikateľa sa to týka ak:

1. Chce si vytlačiť propagačný materiál.

2. Dáva zákazníkom na tovar sáčky.

3. Chce si kúpiť tovar zo zahraničia v obale.

4. Podnikateľ sa zbavuje obalu (napríklad, účtovnícka firma kancelárskeho papiera, či murár, po ktorom zostane papierové vrecko) musí ministerstvu každý mesiac zasielať hlásenia o odpadoch z obalov.

"Každý, kto produkuje odpad, musí zaň platiť," vysvetľuje hovorkyňa ministerstva životného prostredia Petra Stano Maťašovská. Ministerstvo chce takto docieliť, že ľudia budú do roku 2020 recyklovať minimálne 50 percent komunálneho odpadu."Vítame, že sa chceme takto priblížiť štandardom EÚ a teda zvýšiť transparentnosť v oblasti odpadového hospodárstva a takisto zvýšiť mieru recyklácie," povedala koordinátorka Greenpeace Slovakia Ivana Kohútková.

Viac byrokracie

So zvýšenou mierou recyklácie, ale podnikateľom pribúda aj zvýšená miera administratívnych povinností. "Tento zákon priniesol množstvo nových, často až absurdných byrokratických povinností, ktoré podnikateľov na jednej strane stoja čas a na druhej strane ich stoja nemalé peniaze," uviedol prezident Združenia mladých podnikateľov Slovenska Ján Solík. "Ten zákon treba bezpochyby zmeniť. Samotné ministerstvo už teraz priznáva, že tá aplikácia je veľmi konfliktná a zaťažujúca pre podnikateľov," povedal šéfredaktor odpady-portal.sk Radovan Kazda. 

V novele zákona by podľa Radovana Kazdu malo byť aj riešenie, ako znížiť záťaž pre malých podnikateľov. A to tak, že zodpovednosť sa bude týkať iba tých, ktorí prvotný obal uvádzajú na trh. "To znamená tých úplne najväčších firiem, ktoré dodávajú povedzme obalový materiál, ktorý potom tí menší podnikatelia používajú na zabalenie," dodal Radovan Kazda.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy