Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Kiska letí na Manhattan. Lídri tam majú stretnutie
Zdielať na

Kiska letí na Manhattan. Lídri tam majú stretnutie

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / K výbuchu na Manhattane došlo v čase, keď sa do New Yorku zbiehajú všetky svetové elity. Najbližšie dni totiž mesto čakajú rokovania svetových lídrov na pôde OSN. Zúčastniť sa ich má aj náš minister zahraničných vecí ale aj prezident Andrej Kiska, ktorý by sa v týchto chvíľach mal nachádzať v lietadle a smerovať práve na Manhattan.

New York je známy tým, že tam žije veľa Slovákov. Manhattan vyhľadávajú aj dovolenkári. Lýdia po výbuchu uviazla na desiatky minút v metre. "Keď sme vyšli z metra, tak sme zistili, že sa niečo deje už len tým, že bolo strašne veľa policajtov," opisuje Slovenka. 

"Veľa ľudí si myslelo, že začína búrka, alebo že začínajú nejaké ohňostroje, ktoré tu v poslednom čase boli viackrát počuť, ale ten výbuch bol dostatočne silný a ľudia, ktorí boli bližšie, tak pocítili aj otrasy," opisuje generálna konzulka Jana Trnovcová.

Politická časť mesta so sídlom OSN je v takzvanej hornej časti Manhattanu. Dostatočne ďaleko od miesta, kde výbuch nastal. "Tá časť mesta okolo sídla OSN, kde sa bude konať Obamov samit o migrácii v pondelok a následne valné zhromaždenie OSN a kde prídu premiéri, prezidenti a lídri všetkých 193 štátov sveta, je zabezpečená veľmi dobre," povedal hovorca ministerstva zahraničných vecí Peter Stano.

Minister zahraničných vecí pristával v New Yorku práve vo chvíli, keď k výbuchu došlo. Náš prezident ide do OSN tiež. Odletel v nedeľu popoludní z Bratislavy. "Prezident Andrej Kiska vie o útokoch na Manhattane, jeho program sa zatiaľ nemení, je v spojení s našou misiou OSN v New Yorku," informuje hovorca prezidenta Roman Krpelan. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy