Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Ficovu rétoriku prirovnal vysoký predstaviteľ OSN k Islamskému štátu
Zdielať na

Ficovu rétoriku prirovnal vysoký predstaviteľ OSN k Islamskému štátu

Google News Button Sledovať správy

HAAG / Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Zaid Husajn kritizoval európskych krajne pravicových a populistických politikov, ktorých počínanie a rétoriku prirovnal k radikálnemu hnutiu Islamský štát.

Medzi politických demagógov a blúznivcov, ako ich označil, zaradil holandského kritika islamu Geerta Wildersa, šéfku francúzskeho Národného frontu Marine Le Pen, republikánskeho kandidáta na prezidenta Spojených štátov Donalda Trumpa či českého prezidenta Miloša Zemana a slovenského premiéra Roberta Fica.

"Čo má Wilders spoločné s Trumpom, maďarským premiérom Viktorom Orbánom, Zemanom, rakúskym kandidátom na prezidenta Robertom Hoferom, Le Penovou, predstaviteľom britských nacionalistov Nigelom Farageom, to má tiež spoločné s Daiš," citoval portál Time z Husajnovho pondelkového prejavu na konferencii v Haagu, v ktorom komisár pre IS použil arabskú skratku Daiš.

"Populisti využívajú polopravdy a prílišné zjednodušenia, čo sú dva skalpely najväčších propagandistov," povedal Husajn s tým, že perfektným priestorom sú pre nich internet a sociálne médiá.

Hlavný terč

Hoci Husajn zmienil rad európskych politikov so spornými názorom alebo amerického republikána Trumpa známeho nevyberanými výrokmi, hlavným terčom jeho kritiky bol Wilders.

Wilders, ktorý pred súdom čelí obvineniam z podnecovania k nenávisti pre výrok na adresu marockých prisťahovalcov, zverejnil nedávno volebný manifest, v ktorom v prípade získania moci sľúbil zatvorenie všetkých mešít v krajine či zákaz prisťahovalectva z moslimských krajín. Podľa Husajna je Wildersov program absurdný. Povedal tiež, že história holandského populistu a jemu podobných naučila, ako účinne ako zbraň používať xenofóbiu a zaslepenosť predsudkami.

Wildersova parlamentne krajne pravicová Strana pre slobodu (PVV) v súčasnosti vedie prieskumy verejnej mienky. Parlamentné voľby sa v Holandsku budú konať v roku 2017.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy