Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Rakúšania chcú stopnúť islamistov, podnikajú proti nim rozsiahle razie
Zdielať na

Rakúšania chcú stopnúť islamistov, podnikajú proti nim rozsiahle razie

VIEDEŇ / Rakúske úrady v piatok od skorého rána podnikajú rozsiahle razie proti islamským radikálom vo Viedni, v Linzi a v Grazi. Stovky policajtov prehľadávajú byty, modlitebne a mešity. Zatýkacie rozkazy vydali na dvadsať osôb.

Hlavným pozodrivým má byť bosniansky duchovný, ktorý údajne podnecuje k nenávisti. Policajnú akciu nariadil Krajský súd v Grazi.

Desiatky domových prehliadok začali už o štvrtej ráno. Rakúsky server oe24.at tvrdí, že ide o doposiaľ najväčšiu akciu v Európe. Polícia počas nej vyhlásil najvyšší stupeň pohotovosti.

Úder terorizmu

"Dnešným zásahom sa podarilo zasadiť významný úder terorizmu v Rakúsku. Ukazuje, že naša politika nulovej tolerancie je správna a doterajšie opatrenia účinné," uviedla rakúska ministerka vnútra Johanna Mikl-Leitner.

Podnetom pre policajnú akciu boli výsledky vyšetrovania rakúskej kontrarozviedky. Podľa nich sa vystupňovalo podozrenie voči viacerým osobám, že radikalizovali a financovali mladých moslimov, ktorých verbovali pre teroristické akcie v Sýrii a posielali ich do krízovej oblasti.

Islamisti pripravovali útok na sídlo Európskej komisie:

Najčítanejšie správy