Polojasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Politik chce deislamizovať krajinu. Zákaz Koránu a mešít
Zdielať na

Politik chce deislamizovať krajinu. Zákaz Koránu a mešít

Zdroj: Profimedia

AMSTERDAM / "Holandsko opäť naše" je názov volebného programu lídra pravicovej Strany pre slobodu (PVV) Geerta Wildersa, ktorý zverejnil vo štvrtok na svojom twitterovom účte. Strana, ktorá vedie v prieskumoch verejnej mienky, ide do boja pred voľbami, ktoré sa v krajine konajú budúci rok, s plánom na "deislamizaciu" krajiny.

Boj proti islamu vo Wildersovm poňatí ďaleko presahuje zákaz nosenia tzv. burkín, ktorý momentálne hýbe verejnou mienkou vo Francúzsku. Podľa programu chce Wildersova PVV zakázať Korán a zatvoriť všetky mešity a "islamistické" školy.

Ako presne by malo prebiehať toto a ďalšie navrhované opatrenia, medzi ktoré patrí "preventívne zadržiavanie radikálnych moslimov" alebo "denaturalizace kriminálnikov s dvojitým občianstvom", jednostránkový program ďalej nerozvádza.

Okrem protiislámských téz sa Wilders drží tradičnej národno konzervatívnej rétoriky, takže medzi návrhmi nechýba uzatvorenie hraníc, odchod z EÚ, znižovanie daní z príjmov a vyššie výdavky na národnú bezpečnosť. Toho chce dosiahnuť s nulovými dodatočnými nákladmi, lebo len deislamizácia Holandska má verejným financiám priniesť podľa Wildersových prepočtov 7,2 miliardy eur. Ako môže deislamizácia priniesť peniaze ale Wilders nešpecifikuje.

Wildersova strana momentálne vedie v prieskumoch verejnej mienky. Podľa prieskumu agentúry Ipsos z 5. augusta, ktorý cituje denník Frankfurter Allgemeine Zeitung, by mohol vo voľbách budúci rok Wilders získať až 27 kresiel v stopäťdesiatčlennom holandskom parlamente.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy