Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Andrej Danko chce zmeny v rokovacom poriadku. Transparenty a jedlo v sále nebudú
Zdielať na

Andrej Danko chce zmeny v rokovacom poriadku. Transparenty a jedlo v sále nebudú

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA – Do piatka môžu ešte parlamentné strany pripomienkovať zmeny v rokovacom poriadku. V utorok sa na tom zhodlo poslanecké grémium. Ako po jeho skončení povedal predseda národnej rady Andrej Danko, v návrhu nikto nenájde ani jedno ustanovenie, ktoré by bolo nedemokratickým.

 Šéf parlamentu Andrej Danko povedal, že on nedokáže hysterčiť ako niektorí opoziční poslanci, ale dokáže odborne diskutovať. "Preto som zvolal poslanecké grémium a požiadal lídrov strán, aby mi poslali svoje pripomienky k zmenám rokovacieho poriadku," uviedol.

Dôvodom na zmeny je podľa Danka dianie v parlamente v júni. "V júni sme boli svedkami nehorázneho konania a deštrukcie. Asi nechceme, aby sa u nás poslanci bili. Predsedom národnej rady som sa nenarodil, robím chyby, ale som pripravený sa meniť. Môj cieľ bol byť poslancom národnej rady. Je mi cťou byť predsedom národnej rady, ale s úžasom som vnímal, v akom stave je parlament," vyhlásil. Preto po júnovej schôdzi inicioval vypracovanie pripomienok k rokovaciemu poriadku, aby sa poučili z porušovania rokovacieho poriadku a vyhli sa bláznovstvám poslancov.

Priestor pre opozíciu

Na dnešnom grémium podľa Danka dostala priestor opozícia. "Grémium mi dalo za pravdu, že rokovací poriadok je zastaraný," povedal. Danko odmietol, aby bolo za neštandardné označované to, keď poslanec v rokovacej sále konzumuje alebo keď je čas na jeho vystúpenie obmedzený.

"Trval som na zákaze pitia a jedenia. Pozrite sa ako vyzerá koberec, keď si niekto donesie lepeňáš, aby som už nehovoril o horalke," vyhlásil Danko, podľa ktorého opoziční poslanci uznali opodstatnenosť zmien rokovacieho poriadku. "Uznali aj to, že sme zakomponovali ich pripomienky. Nebudeme hovoriť, či majú mať oblek. Je to zodpovednosť každého poslanca," dodal.

Viaceré výhrady

Dankovi sa nepáči ani fotenie, či filmovanie v sále. "Niektorí poslanci si myslia, že sú režiséri a novinári, a robia online prenos na sociálnej sieti. Nech si poslanec postaví statív na balkóne. Keď sedí v rokovacej sále, mal by sa venovať práci. Nemal by robiť selfie s kolegyňami a robiť si zábavu. Mám obavu, kde by správanie poslancov došlo," posťažoval sa Danko.

Súvisiace články