Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Opozícia podáva pre Dankov podpis trestné oznámenie
Zdielať na

Opozícia podáva pre Dankov podpis trestné oznámenie

BRATISLAVA / Opoziční poslanci podávajú trestné oznámenie na neznámeho páchateľa za údajne sfalšovaný podpis predsedu parlamentu Andreja Danka. Poslanci to oznámili na tlačovej konferencii v Bratislave. Danko si zatiaľ vypočul len Hrnčiara, Lucia Ďuriš Nicholsonová na prijatie len čaká.

Podľa Daniela Lipšica, Veroniky Remišovej a Igora Matoviča bol podpis na poverení na zastupovanie šéfa národnej rady podpredsedom parlamentu Andrejom Hrnčiarom zo Siete, ktoré ukázal na schôdzi k odvolávaniu premiéra Roberta Fica 8. júla, sfalšovaný.

Prizvali si expertov

Samotné trestné oznámenie podáva na Generálnu prokuratúru Daniel Lipšic. Ako oznamovateľ je pod ním podpísaný len on. Podľa neho minimálne podľa dvoch znalcov z oblasti grafológie ide o podpis inej osoby.

„Nie je problém preveriť, či išlo o originálny, alebo falošný podpis pri tom množstve originálnych podpisov Andreja Danka,“ povedal Lipšic s tým, že trestná sadzba je v tomto prípade štyri až desať rokov.

Poslanec verí, že Národná rada SR bude súčinná a že dôkazné listiny už neskartovala. Očakáva tiež, že orgány činné v trestnom konaní zistia, kto sa na trestnom čine podieľal.

Stretol sa s Hrnčiarom

Zatiaľ Andrej Danko hovoril len s koaličným aktérom tejto kauzy. "Stretol som sa s predsedom národnej rady hneď na druhý deň. Celú situáciu som mu opísal tak, ako sa skutočne stala a teda je informovaný," uviedol Andrej Hrnčiar.

"Odkedy vypustil túto informáciu, ja sa proaktívne snažím k nemu dostať, ale zatiaľ sa mi to nepodarilo," skonštatovala Ďuriš Nicholsonová.

Kedy sa Andrej Danko stretne s Luciou Ďuriš Nicholsonovou, nie je zatiaľ jasné. Tento týždeň je predseda parlamentu mimo Slovenska. "Každopádne stojím si za tým, že jediným povereným človekom je Andrej Hrnčiar," povedal pred časom Danko.

Dokument stiahol

Andrej Hrnčiar na schôdzi tvrdil, že len on má poverenie od Danka viesť schôdzu parlamentu a zastupovať ho v čase jeho neprítomnosti. V rokovacej sále NR SR sa preukázal dokumentom, ktorý bol podpísaný Dankom. Ten aj zverejnil na internete. Neskôr ho však stiahol.

Podpredsedníčka parlamentu Lucia Ďuriš Nicholsonová otvorila 8. júla mimoriadnu schôdzu parlamentu s tým, že v sále je prítomných minimálne 76 poslancov. Dostatok poslancov bol podľa nej jasný aj z prezenčnej listiny.

Podpredseda NR SR Andrej Hrnčiar následne žiadal hlasovať o jeho procedurálnom návrhu, ktorým žiadal, aby sa hlasovaním zistilo, či je parlament uznášaniaschopný. Po hlasovaní konštatoval, že NR SR nie je uznášaniaschopná a následne prerušil rokovanie mimoriadnej schôdze až do odvolania. Urobil tak po tom, čo to konzultoval s predsedom NR SR Andrejom Dankom. Zároveň dodal, že je jediný, kto má poverenie viesť schôdzu.

Najčítanejšie správy