Polojasno
17°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Ľavicoví extrémisti. Ochrancovia prírody aj radikálni antifašisti
Zdielať na

Ľavicoví extrémisti. Ochrancovia prírody aj radikálni antifašisti

Anarchisti, ekologické extrémisti či militantí antifašisti. Tieto skupiny polícia zaradila na zoznam ľavicových radikálov. Na Slovensku ich je však oveľa menej ako prívržencov krajnej pravice.

Podľa analýzy Akadémie Policajného zboru ľavicových extrémistov na Slovensku pôsobí niekoľko stovák. Najväčšie zastúpenie majú v hlavnom meste. "Možno povedať, že prívrženci ľavicového extrémizmu sú menej stíhaní," uviedol hovorca policajtov Michal Slivka.

Súvisí to zrejme aj so zákonom, ktorí viac postihuje rasovo motivované trestné činy. Tých sa dopúšťajú najmä pravicoví radikáli. "Pri ľavicových extrémistoch sa najčastejšie stretávame s útokmi proti pravicovými extrémistom a výtržnosťami," tvrdí Slivka. Štúdia hovorí o prípadoch poškodzovania cudzej veci a ublíženia na zdraví. "Ľavicoví radikáli napadli športovcov, ktorí mali vyholené hlavy," opisuje jeden z prípadov Slivka.

Aj ľavicové skupiny majú svoju štruktúru a hierarchiu. Odborníci rozlišujú extrémne anarchistické hnutia, extrémne ľavicové hnutia, ekologický extrémizmus a militantné antifašistické hnutia. A každá akcia namierená proti nepriateľovi má jasný cieľ. "Má to regrutačný a mobilizujúci význam pre týchto ľudí," uviedla sociologička Silvia Porubänová.

Polícia hovorí, že ľavicových radikálov možno nájsť v mnohých ekologických hnutiach či dokonca medzi punkermi. V zahraničí za extrémistov považujú aj vyznávačov štýlov EMO a GHOTIC, ktoré sa u nás zatiaľ prejavujú len okrajovo. Svojich prívržencov majú totiž nabádať k sebapoškodzovaniu a samovraždám. "Generácia mladých ľudí nezažila vojny. Pre nich sú tieto agresívne ideológie atraktívne," dodala Porubänová.

Podobné ideológie budú mať zrejme zelenú. Podľa odborníkov sa pod nárast radikalizmu podpisujú výchova v rodinách, médiá či nekontrolovateľný vplyv prostredia informačných technológií.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy