Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Extrémisti menia rétoriku. Sú rafinovanejší!
Zdielať na

Extrémisti menia rétoriku. Sú rafinovanejší!

Rasistické a extrémistické skupiny za posledné roky výrazne zmenili svoju rétoriku. Zhodujú sa na tom odborníci, ktorí vypracovali správu o rasizme a extrémizme na Slovensku. Kým v minulosti na seba upozorňovali hákovými krížmi, dnes je ich prejav omnoho rafinovanejší.

Osloviť masy a pôsobiť navonok dôveryhodne. To je jeden zo smerov, ktorým sa v súčasnosti uberajú extrémistické skupiny na Slovensku.

Zmena začala pred 7 rokmi

Najvýraznejšia zmena v stratégii sa podľa odborníčky začala prejavovať pred siedmimi rokmi. Dovtedy to boli navonok typické rasistické prejavy spojené s hákovými krížmi či témami týkajúcimi sa holokaustu.

"Dnes otvárajú témy, ktoré sú spoločensky pálčivé, ale samozrejme zároveň na ne neponúkajú žiadne riešenia, či sú to témy súvisiace s Rómami, s migráciou, moslimami, registrovanými partnerstvami," uviedla Irena Bihariová z Ľudí proti rasizmu.

Najviac je u nás pravicových extrémistov

Najrozšírenejší je preto u nás pravicový extrémizmus, naďalej ale existujú aj malé lokálne skupiny. Výrazne sa za posledné roky rozšírilo aj divácke násilie na štadiónoch. "Ťažko za tým hľadať nejaké strašne hlboké ideologické presvedčenie, častokrát sú to mladíci, ktorí potrebujú cítiť tú skupinovú identitu a v nej nachádzajú silu," skonštatovala Biháriová.

V odhaľovaní extrémistov sú policajti úspešnejší

Sami pritom ani netušia, kto má byť ich nepriateľ. Polícia bola v minulom roku mimoriadne úspešná, keď odhalila o 128 percent viac prípadov ako v minulosti. "Polícia sa v minulom roku podarilo úspešne odhaliť 271 prípadov trestných činov s rasovým motívom alebo extrémizmu, z nich sa podarilo objasniť už takmer polovicu, čo je viac ako sa rok predtým - v roku 2010 podarilo vôbec odhaliť," priblížil hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.

Odborníčka si však myslí, že väčšina trestných stíhaní je za prečiny ako podpora a propagácia rasizmu a extrémizmu a veľké ryby im unikajú. "Tá časť krajnej pravice, ktorá dokáže ťahať lanká a katalyzovať masy, tak nejakým zvláštnym spôsobom v podstate preklzáva medzi prstami polície," poukázala Bihariová.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy