Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Voľby prekazia extrémisti, varuje Fico aj oficiálny list!
Zdielať na

Voľby prekazia extrémisti, varuje Fico aj oficiálny list!

Na volebný deň sú podľa predsedu Smeru-SD Roberta Fica pripravené provokácie. Ako povedal na tlačovej besede, upozorňuje na to policajný viceprezident Ľubomír Ábel, ktorý poslal list odboru volieb a referenda na ministerstve vnútra aj Ústrednej volebnej komisii.

"V tomto liste konštatuje, že sú pripravené obrovské provokácie cez volebný deň. Majú byť útoky na volebné urny. Majú sa ľudia postaviť za plenty a majú odmietnuť odtiaľ odísť,“ uviedol.

Letáky do urien nepatria

Provokácia má smerovať aj proti Smeru, a to tak, že opakovane budú chodiť do miestnosti ľudia a majú vhadzovať letáky Smeru do urien. Fico tiež upozornil, že Ivan Weiss z hnutia 99% - občiansky hlas obchádza členov ÚVK z malých politických strán a nabáda ich, aby nepodpísali zápisnicu o voľbách.

Smer-SD odmieta takéto provokácie. "Vidíme za tým strany, ktoré nedokážu prekročiť päť percent. Chcú takto dosiahnuť nové voľby,“ upozornil Fico. Smer chce spravodlivé voľby. "Tvrdo sme robili od roku 1999. Uchádzame sa férovou cestou o víťazstvo,“ dodal. Fico pred voľbami prvýkrát nepociťuje vnútornú nervozitu. "Prijmem akýkoľvek ortieľ,“ konštatoval.

Zodpovednosť preberá komisia

Policajný zbor reagoval na Ficove slová tým, že v rámci svojich úloh pravidelne informuje o závažných zisteniach ohrozujúcich základné práva a slobody (napríklad ústavné právo voliť) a zabezpečovaní verejného poriadku príslušné orgány. "V prípade volieb do parlamentu je vrcholným orgánom zodpovedným za ich priebeh Ústredná volebná komisia," upozornila hovorkyňa policajného prezídia Denisa Baloghová.

Podľa zákona o voľbách do Národnej rady Slovenskej republiky je za poriadok vo volebnej miestnosti zodpovedný predseda okrskovej volebnej komisie, počas jeho neprítomnosti podpredseda.

Môžete dostať až 3 roky

Vo volebnej miestnosti je neprípustné presviedčanie v prospech kandidujúcich politických strán, koalícií alebo kandidátov. "V prípade, že dôjde vo volebnej miestnosti k narušeniu poriadku, boli členovia volebných komisií inštruovaní, ako majú v obdobných prípadoch postupovať. Môžu tiež neodkladne požiadať o súčinnosť orgány štátnej alebo obecnej polície," dodala Baloghová

Podľa hovorkyne je potrebné každý prípad skúmať osobitne. "Môže ísť napríklad aj o trestný čin marenia prípravy a priebehu volieb a referenda. Ide o prípady, ak niekto bráni vo výkone ústavného práva voliť, a to tak, že niekto koná voči inému násilím, hrozbou násilia alebo lsťou. Páchateľom hrozí trest odňatia slobody na šesť mesiacov až tri roky," vysvetlila Baloghová.

Rovnaký trest hrozí aj tomu, kto vedome nesprávne sčíta hlasy alebo poruší tajnosť hlasovania, prípadne iným hrubým spôsobom marí výkon ústavných práv.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy