Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ficov kandidát sa bude musieť v druhom kole vyfarbiť do hneda
Zdielať na

Ficov kandidát sa bude musieť v druhom kole vyfarbiť do hneda

Zdroj: SITA

Prvé kolo prezidentských volieb potvrdilo pozitívny trend, ktorý naznačili už komunálne. Zuzana Čaputová predstavuje celkom nový štýl politiky a spoločenská objednávka naň je obrovská. Porovnateľne dobrou správou je, že Štefan Harabin sa do druhého kola nedostal a jeho politický potenciál zrejme vyšumí do prázdna. Ak k jeho výsledku pripočítame aj volebný zisk Mariana Kotlebu, s extrémistami sympatizuje až štvrtina voličov, čo je nemilé. No vzhľadom k celosvetovým trendom je to vlastne "len" štvrtina, čiže vcelku dobré.

Kandidát Roberta Fica to bude mať v druhom kole nesmierne ťažké. Čaro Maroša Šefčoviča tkvie v tom, že je ako aspirín - nepomôže ani neublíži. Keď niekto intenzívne prežíva všetky iracionálne fóbie vyvolávané a živené politickou scénou, no zároveň sa mu fašistické riešenia hnusia, mohol byť preňho Šefčovič stále prijateľným riešením. Nedopustil by, aby sa jeho voličovi nasťahovala do bytu tlupa homosexuálnych černochov, znásilnila jeho dcéry a rozložila jeho tradičnú rodinu, zároveň by ho však nedal obesiť na kandeláber, keby v nedeľu nešiel do kostola hajlovať.

Šefčovič napokon zafungoval až prekvapujúco dobre, no stále nepozbieral ani dvadsať percent hlasov. V podstate nemá šancu, ak sa mu nepodarí presvedčiť aj extrémistického voliča. Bude sa musieť pekne vyfarbiť do hneda. A azda by to aj mohlo fungovať, keby nad tým extrémistická scéna prižmúrila oči.

Lenže pravicoví antisystémoví populisti, na rozdiel od ľudí zo Smeru, nestrácajú kontakt s realitou. Vedia, aká veľká je spoločenská objednávka na systémovú zmenu, práve z nej doposiaľ ťažili. Komunálne voľby však ukázali, že ak príde príčetnejšia ponuka ako fašizmus, ľudia ju masovo uprednostnia. Experiment Harabin nevyšiel, prezidentské voľby pre extrémistov definitívne skončili. Sústrediť sa budú na parlamentné a tomu prispôsobia taktiku.

Voľby do národnej rady budú, podobne ako v roku 1998, referendom o západnej civilizácii. Buď krajina potvrdí, že k nej stále patrí, alebo si vypýta nejakú formu autoritárskeho štátu. Presvedčiť voličov Čaputovej na ruský, čínsky či turecký model vládnutia jednoducho nie je možné, takže fašistický a prokremeľský tábor bude musieť zabojovať o voliča skrachovaného Smeru.

Extrémisti aj doteraz útočili viac na Šefčoviča, než na Čaputovú a ani nemusia byť priveľmi bystrí, aby v tom pokračovali. Môže byť na nich priveľmi zložitou úvahou, že keby mal Fico svojho človeka v paláci, ten by mu mohol pomôcť dosiahnuť to, po čom vždy túžil, len na to nikdy nenašiel odvahu: pokúsiť sa natrvalo ovládnuť štát radikálnym obmedzením demokracie a jej inštitúcií. Potom by už nedostal šancu nikto, Kotlebovci ani Progresívne Slovensko. Rozhodne nie v slobodných a férových voľbách.

Čo ale nepochybne dokáže identifikovať bárs aj Miňo Mazurek, je holý fakt, že liberálna žena v prezidentskom paláci je terčom, do ktorého môžu fašisti naplno páliť akoukoľvek muníciou. Rímskokatolícka cirkev sa bude môcť už celkom otvorene postaviť na ich stranu a Čaputová sa stane Sorosom slovenských extrémistov. Diabol bude mať ženskú tvár, ktorá bude denne viditeľná, bude sídliť v Grasalkovičovom paláci a vyvolávať emócie. Pre hnedú scénu by to bolo v kampani skutočným požehnaním.

Šefčovič by radšej nemal rátať ani s tichou podporou fašistov a zrejme mu zostane jediná možnosť - bude musieť viesť najšpinavšiu čiernu kampaň v dejinách. Na to, aby ju Čaputová ustála, bude stačiť, ak nestratí nervy, zostane vytrvalo slušná a občas pripomenie, kde býva Šefčovičov boss a koho obvinili z vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.