Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Kotlebových voličov presvedčil Sulík s Dankom a Ficom
Zdielať na

Kotlebových voličov presvedčil Sulík s Dankom a Ficom

Zdroj: SITA

Strýco Gauss nepustí, zhruba pätine ľudí je jedno, čo za pochybné indivíduum sa vykľuje z ich politika, keď ho raz milujú, niet čo riešiť. To sú tí, ktorí používajú na rozmýšľanie srdce, čiže sval, ktorý je naň menej vhodný než vôľou ovládateľný rektálny zvierač. Tí, čo použili mozog, košiar poslanca Fica opustili zhruba pred rokom a bola ich viac než tretina. To otvára solídny rastový potenciál pre Progresívne Slovensko, ktoré má dnes ľavicový imidž. A zdá sa, že ešte stále majú kam rásť aj fašisti.

V čerstvom prieskume preferencií strán už ĽSNS prerástla SaS. Keby sme vychádzali z logiky predsedu Richarda Sulíka, Marian Kotleba sa práve stal nominálnym lídrom parlamentnej opozície. Nejaký vplyv na tento vývoj môže mať Kotlebovo verejné vystupovanie v rámci prezidentskej kampane, no najviac mu pomáha prostredie, ktoré vytvoril politický establišment, a to naprieč celým spektrom.

Kotleba by sotva dokázal presvedčiť široké masy, že najväčšími problémami Slovenska je migrácia, LGBTI, gender, Rómovia a liberálna demokracia, alebo že najväčšie zlo predstavuje Eurosojuz a jeho bruselský diktát. Ale Richard Sulík, Igor Matovič, Boris Kollár, Andrej Danko a Robert Fico to spoločnými silami bez problémov dokázali. Legitimizovali nenávisť, pretože nemajú nič iné, čo by dokázali voličom ponúknuť. Ich populistickej demagógii uverila obrovská časť krajiny.

Dnes si naozaj veľké množstvo ľudí myslí, že migrantov by mali topiť v mori alebo strieľať na hraniciach, že Rómov by bolo lepšie vyhubiť a homosexuálov aspoň pozatvárať do basy. Majú pocit, že s Ruskom by nám bolo lepšie, lebo potom by sme mohli topiť, strieľať, hubiť aj zatvárať, nijaký eurohujer by nám v tom nemohol zabrániť. Začínajú to hovoriť aj nahlas, lebo to už nie je hanba. Však to taktne naznačujú aj normálni politici, dokonca aj takí, čo sú v europarlamente.

Problémom je, že Sulíkovi, Ficovi, Dankovi, Matovičovi, ba ani Kollárovi nik naozaj neverí, že by na topenie, strieľanie, hubenie a zatváranie naozaj mali guráž. Zato taký Kotleba by to dal. A keby aj nie on, tak taký Miňo Mazurek určite. Nie je ťažké uveriť, že sa na to teší ako štrnásťročný pubiš na prvý sex. Však ten chalan nemal problém hádzať šutre po detskom kočíku, prečo by volič neuveril, že keď to bude v jeho moci, s radosťou nechá slniečkarov a parazity zoptimalizovať na kandelábroch?

Kotleba bude nevyhnutne rásť a bude brať hlasy všetkým, od Fica cez Sulíka a Danka až po Matoviča. Jednoducho preto, že je celkom autenticky nenávistný a násilnícky.

Nielen komunálne, ale aj prezidentské voľby pritom ukazujú, že priznať sa k základným hodnotám západnej civilizácie nie je žiaden hendikep. Zuzana Čaputová nenarástla napriek tomu, že ich nepoprela, ale práve preto, že sa k nim prihlásila a bola v tom vierohodná.

Najbližšie parlamentné voľby budú referendom o kultúrnej identite Slovenska. Ukáže sa po nich, či ako spoločnosť patríme na Západ a do 21. storočia, alebo do 19. storočia a do Ruska. V tomto môže, paradoxne, zohrať Kotleba pozitívnu úlohu. Alebo skôr Štefan Harabin, ktorý by musel byť blázon, aby svoj politický kapitál naškrečkovaný v prezidentskej kampani nezhodnotil v parlamentných voľbách.

Fico svojho času zlikvidoval oportunistickú, postkomunistickú ľavicu a dnes otvára priestor pre Progresívne Slovensko. Populisti z krajne pravicového okraja sú na dobrej ceste, aby absorbovali alebo spláchli všetky svetlejšie odtiene hnedej, ktoré dnes okupujú parlament. Až potom sa otvorí priestor, aby u nás vyrástla aj štandardná konzervatívna strana pevne ukotvená v západných kresťanských hodnotách. Len musíme dúfať, že prechodné obdobie na dlhé desaťročia nespláchne slovenskú demokraciu a nezakonzervuje ho v postboľševickom ruskom skanzene. Lebo ak budú fašisti vládnuť, veľmi dlho tu žiadne slobodné voľby nebudú.

Súvisiace články