Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Po Ficovi potopa
Zdielať na

Po Ficovi potopa

Ficova vláda nemôže šetriť. Niežeby tak svedomito plnila svoje sľuby o sociálnom raji. Musí uspokojiť svoje stranícke pozadie a to ide len cez drahé štátne zákazky.

Slovensko sa dostáva zo skupiny krajín s rozpočtovou pohromou, čo je dobrým dôvodom, aby sa minister financií párkrát potľapkal pravou rukou po ľavom pleci. Je fakt dobrý – dokáže sa zbaviť časti  deficitu aj bez toho, aby šetril.

Na to, aby tľapkal Kažimíra po pleci aj daňový poplatník, však veľa dôvodov nie je. Štrukturálny deficit sa zásadným spôsobom nezmenil. Naša múdra vláda sa spolieha len na to, že volič tomu beztak nerozumie. Pritom ide o veľmi jednoduchý pojem.

Dajme tomu, že zarobíte 600 eur v čistom. Za bývanie zaplatíte 350, na jedlo dáte 250, na dopravu a hygienu po 50. Ste každý mesiac o stovku v mínuse, čo je váš osobný „štrukturálny deficit“.

Ako radový občan môžete začať chodiť peši a prestať sa umývať, presťahovať sa do menšieho bytu na horšej adrese, alebo menej a horšie jesť. Alebo sa môžete pokúsiť zarobiť o stovku viac. Prípadne, ak ešte máte niečo cenné, môžete to predať.

Povedzme, že máte na ulici odstavené tridsaťročné hrdzavé auto, do ktorého nemáte za čo tankovať. Ak sa vám ho podarí predať za šesť stoviek, dokážete počas roka každý mesiac vykryť ďalších 50 eur a znížiť svoj deficit o polovicu. Ale už o rok budete presne tam, kde ste dnes.

Ficova vláda impozantne zosekala deficit práve jednorazovými príjmami. Pre spravodlivosť treba dodať, že Kažimír aj zvýšil príjmy. Dobrý Ujo Štát síce nechodí do roboty, kde by mu mohli zvýšiť plat, ale rôznymi opatreniami vám dokáže vytiahnuť z vreciek ešte o trochu viac peňazí. Akurát vám v nich už dávno nezostáva toľko, aby to stačilo na pokrytie všetkých jeho nákladov.

Ficova vláda nemôže šetriť. Niežeby tak svedomito plnila svoje sľuby o sociálnom raji. Musí uspokojiť svoje stranícke pozadie a to ide len cez drahé štátne zákazky. V tomto roku predala všetko, čo ešte malo nejakú hodnotu a v budúcom začne vytrhávať parkety na kurivo.

A čo bude potom? Voľby. A po nich potopa.

Súvisiace články