Zatiahnuté
15°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Slovensko vystúpi z procedúry nadmerného deficitu
Zdielať na

Slovensko vystúpi z procedúry nadmerného deficitu

Zdroj: ISIFA

BRATISLAVA / Slovensko bude vyradené z procedúry nadmerného deficitu. Navrhla to v pondelok Európska komisia. Formálne by mali vyradenie Slovenska z "klubu rozpočtových hriešnikov" potvrdiť ešte ministri financií krajín Európskej únie na svojom júnovom rokovaní.

Slovensko tak zavŕšilo štvorročný proces, počas ktorého muselo skrotiť deficit rozpočtu verejnej správy z takmer 8 percent hrubého domáceho produktu a stlačiť ho pod referenčnú hodnotu 3 percent výkonu ekonomiky.

Jednorazové príjmy

Rozhodnutie Európskej komisie privítal aj minister financií Peter Kažimír. "Slovensko si jednoznačne zaslúžilo vystúpiť z procedúry nadmerného deficitu. Podarilo sa nám totiž zlepšiť fungovanie štátu a verejné financie sme stabilizovali. Aj v tomto, aj v budúcom roku bude deficit rozpočtu nižší ako 3 percentá hrubého domáceho produktu," vyhlásil v pondelok na tlačovej konferencii. Zároveň potvrdil, že opätovné zaradenie Slovenska do procedúry po jesennej notifikácii v prípade, že by nová metodika ESA2010 zdvihla deficit späť nad 3 percentá, nehrozí.

"Pre Slovensko je to dobrá správa, a to z dvoch dôvodov. Po prvé, krajine nehrozí  pokuta 0,2 percenta HDP, čo je 150 miliónov eur a po druhé, je to dobrý signál pre potenciálnych investorov," povedal pre noviny.sk podpredseda hnutia NOVA Jozef Kollár. "Deficit sa znížil jednorázovými opatreniami ako napríklad splatenie pôžičiek Cargu," dodal Kollár. Podľa neho môže deficit v blízkej budúcnosti opäť presiahnuť hranicu 3 percent HDP.

Lepšie čísla

Minister Kažimír nepochybuje, že schodok verejných financií sa pod referenčnou hodnotou udrží aj v tomto roku. "Som presvedčený, že výsledok za rok 2014 bude takisto pod 3 percentá. Všetky čísla a dáta o vývoji hospodárstva za prvý štvrťrok hovoria o tom, že sme v lepších časoch," vyhlásil. Lepší vývoj hospodárstva by sa totiž podľa Kažimíra mal odzrkadliť aj na vývoji príjmov. "Očakávam lepšie príjmy, ako sme s nimi rátali v štátnom rozpočte, resp. v poslednej februárovej prognóze," dodal.

Menej nezodpovedný

Analytik INESS Radovan Ďurana je však opatrný. "Doteraz sme boli medzi štátmi zaradení do skupiny nezodpovedných krajín, teraz sme sa posunuli do skupiny menej nezodpovedných krajín," povedal pre noviny.sk

Slovensko bolo zaradené do procedúry nadmerného deficitu v roku 2009 po tom, čo sme do Bruselu avizovali schodok verejných financií na úrovni vyše 6 percent hrubého domáceho produktu. Ten bol dodatočne navýšený až na 8 percent výkonu ekonomiky.

Lehota na zníženie deficitu bola stanovený rok 2013. Vlani sa podarilo schodok stlačiť na 2,8 percenta HDP.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy