Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Podnikatelia kritizujú ekonomickú predpoveď z Bruselu
Zdielať na

Podnikatelia kritizujú ekonomickú predpoveď z Bruselu

BRATISLAVA / Viacerí analytici a podnikatelia ostro nesúhlasia s výrokmi premiéra Fica o raste našej ekonomiky. Vraj by sme na tom boli lepšie, keby vláda robila iné kroky ako doteraz. Okrem rastu ekonomiky by podľa nich Slovákov potešili aj vyššie výplaty a vyšší počet pracovných miest.

Vláda vs. podnikatelia

"Prognóza Európskej komisie, ktorá bola zverejnená, ukazuje, že vláda Slovenskej republiky urobila za posledné dva roky obrovský kus práce," konštatoval premiér Robert Fico.

Podnikatelia majú ale iný názor. Podľa nich totiž predpoveď Komisie o raste len zahmlieva reálne problémy, čo podnikateľom i firmám sťažuje život.

"Podnikateľské prostredie sa na Slovensku v poslednom čase výrazne zhoršuje," uviedol prezident Združenia podnikateľov Slovenska Ján Oravec. "Negatívne pôsobí na rast slovenskej ekonomiky daňovo odvodové zaťaženie a rigidnejší zákonník práce," doplnil analytik J&T Banky Stanislav Pánis.

Menej ako 3 percentá

Udržať deficit pod troma percentami, čo prízvukuje Európska komisia, nevyrieši dlh, ktorý nám neustále rastie. "Povedal by som, že dlh, ktorý prekročil potrebnú úroveň a aktivoval dlhovú brzdu, bude ešte vyšší," ozrejmil Oravec.

Podnikatelia ďalej upozorňujú, že okrem iného aj investície v ekonomike minulý rok rástli. Predovšetkým vďaka jednorázovým investíciám v automobilovom priemysle. "A celý ten zvyšok okrem tých desať veľkých firiem je v oveľa horšej kondícii," konštatuje Oravec.

Ani predpokladaný rast 2,2 desatiny percenta nedá ľuďom extra prácu. "Aby sme sa s nezamestnanosťou dostali na jednociferné číslo, tak by sme museli mať rast cez 4 percentá a to niekoľko rokov po sebe," ozrejmil analytik Tatra Banky Juraj Valachy.

Všetko bude

Pozitívom je, že rast mať budeme a budú aj investície, ale podľa analytikov nie zásluhami vlády. "Spôsobené to je lacnou, ale pritom kvalifikovanou pracovnou silou, prístupom na obrovský 500-miliónový trh Európskej únie bez akýchkoľvek obmedzení a bariér," vysvetlil Pánis.

Dlhodobo sa ozývajú heslá ako "zefektívnenie verejnej správy", "urobte niečo s korupciou" alebo "poskytnite kvalitné vzdelávanie".

Súvisiace články

Najčítanejšie správy