Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Znížime štátnu sekeru, ale nie nezamestnanosť, tvrdí Európska komisia
Zdielať na

Znížime štátnu sekeru, ale nie nezamestnanosť, tvrdí Európska komisia

BRATISLAVA / Naše tempo by malo zrýchliť a štátnu sekeru by sme mali udržať tak, ako sme sľúbili. Tvrdí to jarná prognóza Európskej komisie. Horšou správou je, že ani tento rast nebude mať čarovnú moc odvrátiť nelichotivú nezamestnanosť. Keď náhodou, tak veľmi pozvoľna. Keby sa však pritvrdili sankcie voči Rusku, tak by nám aj tento predpovedaný rast mohol klesnúť na polovicu.

3,1 percento

Po minuloročnom ochladení predpovedá Európska komisia Slovensku rast 2,2 percenta na tento rok. "V roku 2015 je dokonca naplánovaný  hospodársky rast na úrovni 3,1 percenta," upresnil premiér Robert Fico.

Štátnu sekeru by sme mali optimálne udržať pod troma percentami, čím by sme mali opustiť lavičku hanby, kde je v súčasnosti ďalších 17 krajín. Verejný dlh však bude podľa prognóz rásť. Na budúci rok by sme však mohli mať najlepší rast v eurozóne.

"Aby sme sa dostali s nezamestnanosťou na jednociferné číslo, museli by sme mať rast viac ako 4 percentá a to niekoľko rokov po sebe," vysvetľuje analytik Tatra Banky Juraj Valachy.

Rok 2015

Podľa prognóz Európskej komisie by sme sa mali pod 13 percentnú nezamestnanosť dostať až v roku 2015. "Považuje za strategický cieľ vlády dosiahnuť nezamestnanosť na úrovni priemeru eurozóny v roku 2016. Je to absolútne reálne," dodal premiér.

Podľa slov premiéra nás čakajú dva ťažké roky. Priemerná nezamestnanosť v eurozóne je cez 11 percent, čo stále nie je žiadna výhra. A to ešte ani zďaleka nie je dobojované!

"Máme tu dva hlavné problémy. Jeden je ukrajinská kríza, ktorá nad nami visí ako Damoklov meč, a druhý je aj naďalej Európa, ktorá nie je zo všetkého vonku," približuje Robert Havler, obchodník frankfurtskej burzy.

Sankcie voči Rusku

Ak by boli na Rusko uvalené najprísnejšie sankcie, tak nám klesne náš hospodársky rast takmer o polovicu. "Keby sme povedzme zastavili vývoz do Ruska, tak by sa to samozrejme prejavilo na nižšom raste ekonomiky," dopĺňa Valachy.

Bežných ľudí však svetlé prognózy z Európskej únie nenakŕmia. Vysoká nezamestnanosť a nízke platy je totiž to, čo trápi Slovákov najviac a mohlo by sa čo najrýchlejšie zmeniť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy