Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Jana Kiššová: Ale z kvetov sa nenajeme!
Zdielať na

Jana Kiššová: Ale z kvetov sa nenajeme!

Štát opäť obmedzil jednu sféru ekonomickej aktivity – maloobchodný predaj počas sviatkov. Namiesto doterajších necelých 4 dní to bude už 15 a pol dňa v roku. Nový zákon začne platiť od mája. Švandovné (alebo na zaplakanie?) je, že ešte ani nebol schválený v znení pôvodného návrhu, už prišli prvé výnimky.

Komentár pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk pripravila Jana Kiššová, predsedníčka Výboru NR SR pre hospodárske záležitosti, predsedníčka Komisie pre podnikateľské prostredie, podporu MSP a živnostníkov a podpredsedníčka strany SaS. 

O tom, čo si myslím o hraniciach, za ktorými by mal prestať konať štát a mal by nastúpiť trhový mechanizmus a slobodná voľba, som písala napríklad tu, tu, alebo tu.

O ekonomických dopadoch v prípade zákazu nedeľného aj sviatočného nákupu zas tu.

Teraz chcem zdôrazniť, v čom vidím v už schválenom zákaze vážne problémy.

1. Zákaz je diskriminačný

Vytvára na Slovensku určitú kategóriu zamestnancov, ktorí nebudú môcť pracovať, aj keby chceli. Na druhej strane tu budú zamestnanci, ktorí pracovať budú môcť a niektorí aj musieť. Ako k tomu príde predavačka, napríklad dôchodkyňa alebo študentka, ktorá si chce prácou počas sviatku privyrobiť a jej zamestnávateľ by jej to chcel umožniť, no nemôže. Na druhej strane je tu množstvo čašníčok, barmanov, pracovníkov kín, ZOO alebo iných prevádzok, ktorí takúto možnosť, ani povinnosť, mať budú.

2. Zákaz vytvára nerovnaké podmienky v podnikaní

Vytvára sa kategória podnikateľov, ktorí budú mať obmedzené podnikanie, pričom ostatní budú bez obmedzení. Určitá kategória podnikateľov môže využívať svoje zdroje a kapitalizovať ich podľa vlastnej voľby v ľubovoľnej miere, pričom maloobchodníci ich budú mať obmedzené.

3. Zákaz bráni hospodárskej súťaži

Rôzne podmienky na podnikanie budú mať dokonca aj podnikatelia podnikajúci v tom istom odvetví – v maloobchode. Kým obchod prevádzkovaný živnostníkom bude môcť mať otvorené v ľubovoľnej miere, tak obchod zamestnávajúci zamestnancov bude musieť zatvoriť. Jedny potraviny teda budú musieť zatvoriť a iné budú môcť predávať. Toto je niečo, čomu sa rozhodne nehovorí korektná hospodárska súťaž alebo jej podpora, ktorú má garantovať ústava.

4. Obchodníci už kričia – prví boli predavači kvetov

Zákon ešte ani nebol schválený v pôvodnom znení návrhu a už sa ohlásili prví, ktorých by zákaz poškodil. Boli to predavači kvetov. A podarilo sa im „vyrokovať“ výnimku zo zákazu. Kvety sú vraj nevyhnutnou komoditou pred dňom, kedy si pripomíname pamiatku zosnulých, v Deň matiek a pred dňom, kedy ich školáci nosia učiteľom v prvý školský deň. Prečo nie aj deň pred meninami Anny alebo Kataríny? Aj vtedy sa húfne kupujú kvety.

Takže ak vláda zistí, že pred veľkonočnými sviatkami potrebujeme korbáče a vajíčka, tak schválime supermarketom výnimku s možnosťou ich predaja? Alebo ak zistíme, že pred vianočnými sviatkami potrebujeme darčeky, otvoríme na Štedrý deň obchody? O čo vlastne v tomto zákaze išlo? O zákaz predaja toho, čo podľa predkladateľov nepotrebujeme alebo o záchranu rodín?

5. Ako sa vysporiadame s výnimkami?

Výnimku pre kvety sa teda podarilo vylobovať. No ako to bude vyzerať v praxi? Kvetinárstva budú môcť otvoriť, OK, no čo taká IKEA, Billa, Lidl alebo Kaufland? Budú môcť tiež otvoriť? Veď aj oni predávajú kvety. Snáď nebudú mať výnimku z výnimky a dostanú zákaz predávať kvety, keď iní budú môcť? A ako to potom bude vyzerať? Otvoria a zákazníkovi odmietnu predať mlieko či skriňu a dovolia mu kúpiť len kvety?

Absurdné. Zákon schválili poslanci v utorok 28.marca. Tento deň sa teda Slovenskom prevalila cunami populizmu a amatérizmu. My v SaS teraz skúmame, či to nestojí za podanie na ústavný súd. Pretože zákaz maloobchodného predaja pre právnické osoby považujeme za diskriminačný. V neposlednom rade zaváži aj to, ako túto novinku vezme verejnosť. Veď len si to predstavte: Sedíte počas Dňa ústavy v nákupnom centre a všetci majú zatvorené. Pardon, okrem kvetinárstva.

Ale z kvetov sa nenajeme!

Súvisiace články