Skoro jasno
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Slováci nepotrebujú armádu. Vedia ako prežiť
Zdielať na

Slováci nepotrebujú armádu. Vedia ako prežiť

Keď sa pozriete na podiel plukovníkov v slovenskej vláde, aj by ste sa zľakli, že krajine vládne vojenská junta. Ešte aj parlament má na povel voľajaký kapitán. Realita je však taká, že Robert Fico už za svojej prvej vlády škrtil armáde rozpočet so zdôvodnením, že naši vojaci nevedia poriadne ani pochodovať. Andrej Kiska je prvým najvyšším veliteľom ozbrojených síl, ktorý sa ich otvorene zastal.

Kiska má pravdu - čo robí vláda, nie je fér k občanom, vojakom ani k našim vojenským spojencom. Lenže to ľudí vo výkonnej politike nezaujíma.

Fico sa od samého začiatku staval k armáde nesmierne pragmaticky. Vedel, že je jedno, koľko peňazí do nej napumpuje a aká bude veľká. Ktorýkoľvek z nepriateľov, ktorí čo i len hypoteticky prichádzajú do úvahy, by ju rozprášil v priebehu minút. Vedel, že v prípade reálneho konfliktu existujú len dva možné scenáre: buď nás ochráni NATO alebo sa vrátime k osvedčenej tisícročnej národnej stratégii prežitia.

Slovenskí politici prosto rátali s tým, že Európa bude pre USA navždy prioritou a že budú ochotne platiť faktúry za jej bezpečnosť, hoci oni sami na ňu neprispejú ani tými drobnými, ku ktorým sa zaviazali, keď do aliancie vstupovali. Barack Obama síce dával veľmi jasne najavo, že Európa nie je pre Ameriku dôležitejšia ako iné časti sveta, ale dúfali, že stačí počkať, kým ho vymení niekto tradičnejší.

No... vymenil. A Donalda Trumpa zaujíma Európa iba v prípade, že z nej dokáže niečo vyžmýkať. Určite bude ochotnejší zobchodovať ju s Ruskom, ako platiť za jej ochranu pred ním. V tomto okamihu sa už NATO vlastne rozpadlo, len ešte nikto nemá odvahu povedať to nahlas.

Nie je to len nezáujem nového amerického prezidenta. Turecko sa definitívne vzdalo naivných snov o mierovom vstupe do Európy, hoci nikdy nestratilo pocit, že minimálne po Viedeň mu ten kontinent historicky patrí. Turecko sa zmierilo s myšlienkou, že nemôže byť súčasťou Západu, no neexistuje dôvod, prečo by Západ nemohol patriť k Turecku. Niežeby nám akútne hrozila invázia z Istanbulu, ale keby nič iné, Turci majú pár tučných otvorených účtov s Grékmi.

Našim skutočným problémom je, samozrejme, Rusko, ktoré celkom oficiálne považuje rozpad sovietskeho impéria za chybu. Ak to bude možné, nepochybne ju napraví. A jediné, čo mu kedy reálne stálo v ceste, bolo NATO.

Práve tu sa ukazuje Ficova genialita. Keby sme mali naozajstnú armádu, ešte by jej mohlo napadnúť za slovenskú suverenitu a západný spôsob života bojovať. Mohli by pri tom zomrieť ľudia. Funkčná armáda by bola v priamom rozpore s tisícročnou obrannou doktrínou miestneho obyvateľstva.

Túto krajinu dvakrát po sebe obsadili jej vlastní spojenci - bez toho, aby kládla odpor.

Naši predkovia prežili, lebo vždy, keď sa na obzore objavili Dejiny, strčili hlavu do diery a vystrčili zadok. Dúfali, že Dejiny použijú lubrikant a keď budú povoľní, tak si to s nimi ešte aj užijú. Áno, boli aj výnimky, nijaký národ nepozostáva výhradne zo zbabelcov. Ale Fico je veľmi reprezentatívnym reprezentantom väčšiny.

Slovenskú armádu už na príchod „zaujímavých časov“ nepripraví nik, no ak budete mať šťastie, budú ešte v drogériách zľavy.