Jasno
21°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Máme problém, došli peniaze na atómky
Zdielať na

Máme problém, došli peniaze na atómky

Európska únia skontrolovala, ako prebiehajú práce na postupnom vyraďovaní jadrových reaktorov v troch členských krajinách, vrátane Slovenska. Závery ale nie sú veľmi pozitívne. Väčšinu záväzkov si plníme, ale... došli peniaze.

Odpad je drahý

Európska únia robila kontrolu v Bulharsku, Litve a Slovensku. U nás sa týkala dvoch jadrových reaktorov. Proces odstavenia reaktorov je veľmi drahá záležitosť. Asi najnákladnejšie je uskladňovanie rádioaktívneho odpadu.

Únia sa preto rozhodla všetky tri štáty finančne podporiť. "Čiastkou 2 miliardy a 850 miliónov eur na programové, teda finančné obdobie od roku 1999 do roku 2013," uviedla zástupkyňa Európskej komisie na Slovensku Ingrid Ludviková

Na Slovensko putovalo za toto obdobie už 613 miliónov eur. Pred koncom zatiaľ posledného obdobia si Únia nechala urobiť audit. Ten ale mimo iného zistil, že v elektrárni v Bohuniciach malo už v roku 2010 stáť zariadenie na dočasné ukladanie rádioaktívneho odpadu. V čase auditu však len prebiehala súťaž na jeho výstavbu.

Peniaze už nemáme

Pri skúmaní auditori zistili ešte ďaleko závažnejší problém. Peniaze, ktorými EÚ prispela, a ktoré nám mali vystačiť až do roku 2013 sú už minuté. "Došlo k finančnému deficitu," tvrdí Ludviková.Chýba nám 426 miliónov eur. Skúmanie však nepreukázalo, že by slovenské orgány s peniazmi nakladali nehospodárne. Na odstavovanie reaktorov je potrebných viac peňazí, než sa pôvodne odhadovalo.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy