Oblačno
14°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Čučo nezdražie. Štát zoženie peniaze radšej inde
Zdielať na

Čučo nezdražie. Štát zoženie peniaze radšej inde

Patrí k najlacnejšiemu alkoholu. Preto patrí medzi vyhľadávané najmä medzi chudobnými či ľudmi bez domova. Reč je o ovocnom víne. Čučo malo podľa pôvodných plánov zdražieť. No nestane sa tak...

Výrobcovia ovocných vín a medoviny nebudú platiť spotrebnú daň. Poslanci Národnej rady totiž schválili pozmeňujúci návrh poslanca Jána Goliana (SDKÚ-DS) k novele zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy.

Medovina či ovocné víno? 0 €

Poslanecký návrh tak zavádza nulovú sadzbu spotrebnej dane na tiché fermentované nápoje nielen na medovinu, ako pôvodne navrhovalo ministerstvo financií, ale aj na ovocné vína.

Poslanci vyhoveli požiadavkám producentom medoviny ako aj ovocných vín, ktorí kritizovali vlani schválený zákon o spotrebnej dani z alkoholických nápojov, ktorý ponechal nulovú daň len pre tiché vína.

Výrobcovia medoviny sa po schválení tohto zákona obrátili na prezidenta Ivana Gašparoviča, ktorý uznal ich argumenty a s podpisom zákona súhlasil len pod tou podmienkou, že ministerstvo financií ho okamžite novelizuje.

Štát uprednostnil čučo, nemá peniaze...

Producenti ovocných vín zase zákon, ktorý nadobudol účinnosť začiatkom tohto roka, označili za diskriminačný, protiliberálny a protieurópsky a jeho priamym dôsledkom by podľa nich bola faktická likvidácia producentov ovocných vín na Slovensku.

Poslanci tak rozhodli napriek tomu, že štátu chýbajú peniaze. Politici netaja, že po voľbách nás čaká zvyšovanie daní.

Podľa Smeru je milionárom človek s ročným príjmom 33 000 eur v hrubom a ten by mal platiť aj vyššie dane ako doteraz. A aj keď pravica doteraz hovorila o trestaní tých, ktorí sa snažia, už spievajú inú pesničku. Chcú im krátiť prídavky na dieťa aj príspevok pri narodení dieťaťa.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy