Jasno
13°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Zarábate 2 750 €? Pravica aj ľavica vám zvýši dane
Zdielať na

Zarábate 2 750 €? Pravica aj ľavica vám zvýši dane

Pojem bohatý človek, či dokonca milionár sa v ústach slovenských politikov stáva zvláštnou kategóriu. Podľa Smeru je milionárom človek s ročným príjmom 33 000 eur v hrubom a ten by mal platiť aj vyššie dane ako doteraz. A aj keď pravica doteraz hovorila o trestaní tých, ktorí sa snažia, už spievajú inú pesničku. Chcú im krátiť prídavky na dieťa aj príspevok pri narodení dieťaťa.

Vízia do budúcich rokov z dielne našich politikov je tak skutočne lákavá. Dlhodobo kritizovaný zámer vyššieho 25-percentného zdanenia údajných milionárov SMER neopúšťa napriek tomu, že z pravice sa ozývajú hlasy a dani zo závisti.

O tom, že človek s hrubým mesačným príjmom 2 700 eur sa za milionára skutočne považovať nedá. "Hovorím o nadštandardnom zarábajúcich ľuďoch. Len pri 25 000 ľuďoch je to príjem do štátneho rozpočtu na úrovni skoro dvoch miliárd korún, hovorím o 60 miliónoch eur," tvrdí Robert Fico.

Sulík hovorí o dani zo závisti

Líder politickej strany SaS hovorí o dani zo závisti. "Týmto budeme trestať úspech. Budeme ľudí demotivovať mať vyššie príjmy," uviedol Sulík. Zahanbiť sa v pretekoch, kto z milionárov na slovenský spôsob vytlčie viac alebo na nich ušetrí, sa nenecháva zahanbiť ani pravicové spektrum. Úvahy, ktorým smerom sa úspory budú uberať pravica naznačila už v septembri.

Ivan Mikloš prišiel s návrhom, aby rodičia s príjmom nad 3000 € prídavky nedostávali. Ročná štátna úspora by vraj mohla byť 30 miliónov eur. "Skrátilo by sa toto obdobie. Nebolo by to do 26. roku, ale napríklad do 19. alebo 20. A časť ušetrených peňazí by sa mohla adresnejšie použiť na sociálne štipendiá," tvrdí Mikloš. 

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy