Oblačno
13°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Dobrá správa! Plyn má zlacnieť o 3 až 5 percent
Zdielať na

Dobrá správa! Plyn má zlacnieť o 3 až 5 percent

Obyvatelia Slovenska za súčasného ekonomického stavu už hádam ani nečakajú iné správy, ako za čo bude treba platiť viac. Napríklad za plyn, elektrinu, či benzín. Dnes však máme pre vás takmer šokujúcu zvesť: Plyn zlacnie! A nie je to vtip. Skutočne menej by sme mali platiť za plyn už budúci mesiac.

Zníženie cien až o 5 percent

"Je to výborné..." "Teší nás to." "Nižšie, lacnejšie? Ó, tak potom fajn..." Takto ľudia reagujú na naše pomery nezvyčajnú správu. Má zlacnieť plyn. Vedenie Úradu pre reguláciu sieťových odvetví však hovorí jasne. "Najneskôr 15. februára tohto roku budú znížené ceny plynu pre domácnosť a ceny plynu používaného na vykurovanie," informoval Jozef Holjenčík, predseda Rady pre reguláciu.

Pre mnohých bude suma nie celkom zanedbateľná. Koľko získame zlacnením totiž závisí od toho, či na plyne varíme, prihrievame či vykurujeme. "Podľa prvých analýz to vyzerá tak, že môže dôjsť k zníženiu o 3 až 5%," upozorňuje Holjenčík.

Ceny plynu totiž klesajú aj na svetových trhoch

K upresneniu by malo dôjsť v priebehu nasledujúcich dní. Za týmto "milodarom" však nestojí vláda. "Ako hlavný dôvod by sme mohli uviesť pokles cien plynu na svetových trhoch," tvrdí Stanislav Pánis, analytik J&T banky. V Európe tak ponuka prevýšila dopyt. Zrejme preto ruský Gazprom uzavrel so slovenskými plynármi dodatok k zmluve o znížení ceny tejto komodity.

"Súčasný vývoj prihráva tomu, že ceny by nemali rásť v budúcnosti," dodáva Holjenčík. Otázne len ostáva, či pri dnešnom nepriaznivom vývoji kurzu eura voči doláru sa táto cena aj udrží...

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy