Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Taliansko je krok od bankrotu. Ľuďom miznú úspory...
Zdielať na

Taliansko je krok od bankrotu. Ľuďom miznú úspory...

Dlhová kríza naplno po Grécku udrela na Talianov. Výnosy ich dlhopisov sa vyšvihli nad hranicu, ktorá im neumožňuje si požičiavať na finančných trhoch. Obrovská ekonomika je tak tesne pred bankrotom. Navyše, v kuloároch sa začalo hovoriť o rozpade eurozóny. Krajina tak bude hlasovať o bolestivých reformách už cez víkend...

O radikálnych zmenách v Európe už majú reálne uvažovať lídri Francúzska a Nemecka. Agentúra Reuters prišla s exkluzívnymi informáciami, ktoré hovoria o pochovaní eurozóny v dnešnej podobe. O takomto pláne mal hovoriť Nicolas Sarkozy s Angelou Merkelovou. Z eurozóny by tak ostalo len jej torzo v podobe menšieho euroklubu. 

Prehlbujúca dlhová kríza na Apeninskom poloostrove tak môže pochovať euro. Tretia najväčšia ekonomika Európy vytvorila smutný rekord. Výnosy z vládnych dlhopisov sa dostali na hranicu osem percent. Ich rast sa napokon zastavil až na doteraz neuveriteľnej cifre 8.069 %.

Dva bilióny dlhu

To je ďaleko za hranicou udržateľnosti. A takáto hodnota nebola ešte nikdy od zavedenia eura v roku 1999 dosiahnutá. Dnešok poslal aspoň jedu pozitívnu správu, keď úroky napokon klesli pod smrteľný level. Dosiahli 6,9 percenta. Vysekať Taliansko z aktuálnych problémov môže buď radikálna zmena pohľadu na ekonomiku, alebo bolestivé škrty. O reformách má parlament podľa najnovších informácií hlasovať už cez víkend.

Taliani extra opatreniami musia zabojovať s ich najväčším problémom, ktorým je megazadĺženie. To sa pohybuje vo výške 1,9 bilióna eur. Len na budúci rok bude krajine musieť nájsť 355 miliárd eur, aby vyplatila svoje podlžnosti. Ak sa však hodnoty štátnych dlhopisov udržia na súčasných číslach, nebude to v talianskych silách. A podať záchranné koleso pre tak veľkú ekonomiku zrejme nezvládne ani Európa.

Ľudia strácajú peniaze

Z nemeckého rozpočtového výboru však už prenikli informácie, že Taliansku eurolídri ponúkli čerpať pomoc z Európskeho fondu finančnej stability. Malo sa tak stať počas minulotýždňového summitu G20 v Cannes. Nemecký financmajster Wolfgang Schäuble to ale vzápätí poprel. 

Situácia v Taliansku opäť nakopla chmúrnu náladu na akciových trhoch. Tie padali nielen v Európe, ale aj v Spojených štátoch či v Japonsku. Európske akcie klesli o 1,8 %, americký index Dow Jones o 3,20 % a tokijský Nikkei si odpísal 2,9 %. Ľudia po celom svete tak prichádzajú o svoje úspory.

isifa

Súvisiace články

Najčítanejšie správy