Polojasno
15°
Bratislava
Pankrác, Pankrác
12.5.2024
Hádka o naše peniaze! Koľko vlastne zaplatíme na odvodoch...
Zdielať na

Hádka o naše peniaze! Koľko vlastne zaplatíme na odvodoch...

Len raz nestačí. Vláda sa bude reformou odvodov zaoberať ešte raz. Výhrady nemajú len zamestnávatelia a živnostníci, ale aj odborári. Veľký priestor na ústupky ministri financií a práce nevidia. O možných zmenách sa však stála horlivo debatuje.

Kabinet si dá v stredu odvodové repete. Odborárom sa totiž nepáčilo, že vláda všetko schválila napriek tomu, že na tripartite o tom nediskutovali. Zrejme však by bolo naivné si myslieť, že odborársky a ministerský pohľad na odvodovú reformu sa môže zhodovať. 

Nahradenie paušálnych výdavkom len životným minimom a reálnymi príjmami a výdavkami, či postupné znižovanie odvodov o jedno percento ale až od roku 2013. To sú však body, ktoré prekážajú živnostníkom, odborárom, ale i zamestnávateľom. Je to tiež jedna z mála vecí, kde ministri pripúšťajú diskusiu. Dôležité však pre nich, kde by sa našli chýbajúce milióny.

Financmajster Ivan Mikloš, ako príklad možnej zmeny uviedol platenie odvodov pri príjmoch z dohôd. "Napríklad, aby sa odpočítateľná odvodová položka pri dohodároch týkala všetkých dohodárov, nie len tých, ktorí nemajú iné príjmy,“ spresnil minister. O možných zmenách v pripravenej reforme sa bude podľa neho ešte diskutovať pri schvaľovaní konkrétnych zákonov v parlamente.

isifa

Súvisiace články

Najčítanejšie správy