Zatiahnuté
15°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Ak tento rok zainvestujete, vaše zisky budú vyššie ako inflácia
Zdielať na

Ak tento rok zainvestujete, vaše zisky budú vyššie ako inflácia

BRATISLAVA / Svetová ekonomika prekonala očakávania zo začiatku roka, čo sa prejavilo aj na finančných trhoch. Akcie aj rizikové dlhopisy zaznamenali slušné zisky, na čom mal leví podiel najmä boom okolo umelej inteligencie. My na Slovensku to pocítime najmä na našich úsporách v druhom dôchodkovom pilieri, ktoré môžu zaznamenať až dvojciferný rast.

​Predpovede boli na začiatku roka opatrné, no jeho záver bol ako z rozprávky. Najmä technologické firmy vyleteli raketovo do výšok a investorom vyčarili úsmev na tvári, čím sa potvrdilo staré známe. „Jedine investície dokážu ochrániť úspory pred infláciou," povedal Maroš Ovčarik, riaditeľ Partners Investments.

Nič by sa na tom nemalo meniť ani v nasledujúcich mesiacoch. „Ak inflácia bude na úrovni troch percent a investori dobre zainvestujú, tak ten rok 2024 by im mal priniesť výnosy, ktoré budú vyššie ako inflácia," opísala Eva Sadovská, analytička Wood & Company. Nášľapným mínam sa zrejme nevyhneme ani na budúci rok. Finančné trhy by však väčšinu problémov mali vedieť zahasiť sami. „Mzdy budú rásť rýchlejšie ako inflácia a tým pádom nám v peňaženkách zostane viac peňazí na spotrebu," povedal Stanislav Pánis, ekonóm J&T banky. 

Najlepší čas na investovanie bol včera

Tento fakt by mal prispieť k rýchlejšiemu ekonomickému rastu a zvýšeniu životnej úrovne, a to nielen na Slovensku, ale aj v iných štátoch únie. „Znižovanie úrokových sadzieb aj v budúcnosti môže byť zaujímavý stimul, ktorý by mohol spôsobiť rast finančných trhov," oznámil Ovčarik. „Finančný trh zakolíše, ale z dlhodobého hľadiska finančné trhy rastú, pretože v opačnom prípade by stratili zmysel," dodal Ovčárik. 

No a investori by doň prestali tlačiť peniaze. Lenže deje sa pravý opak. Nie nadarmo sa totiž hovorí, že najlepší čas na investovanie bol včera a ten druhý najlepší je práve dnes. „Z dlhodobého hľadiska sa prejavuje mágia zloženého úročenia, ktorú údajne Albert Einstein nazval ako ôsmy div sveta," doplnil Pánis. Vyhrané majú potom tí, ktorým sa ho podarí správnym mixom investícií objaviť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy