Jasno
11°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Mikrozelenina ako potrava budúcnosti. Čo všetko si môžeme dopestovať doma?
Zdielať na

Mikrozelenina ako potrava budúcnosti. Čo všetko si môžeme dopestovať doma?

KOMÁRNO / Malá rastlinka s chuťou hrášku, reďkovky či kukurice. Tvarom ich síce nepripomína, ale chuťou áno. Také čosi pestujú vo vnútri v dome v Komárne. Hovorí sa tomu mikrozelenina. Môže byť potravou budúcnosti. Dnes sa využíva v gastronómii najmä ako jedlá ozdoba. A dopestovali ju už aj vo vesmíre.

"Začali sme doma. Sestra začala najprv. Chceli sme deťom dať niečo zdravé," povedala Edina Liszka, pestovateľka mikrozeleniny v Komárne. Nepotrebujete tu ani rýľ, ani motyku, ani hrable, mikrozelenina sa pestuje v mištičkách. Narastie v priebehu niekoľkých dní, podmienkou špeciálne osivo a mikroklíma – 22 stupňov Celzia a správna vlhkosť.

"To sú superfoody, celý rok sa to dá pestovať, obsahuje oveľa viac vitamínov, antioxidantov, biologických látok čo potrebujeme, draslík, vápnik, horčík napríklad," opísala pestovateľka Liszka. Mikrozelenina sa na rozdiel od klíčkov, ktoré sa pestujú vo vode, pestuje v pôde s kyslosťou medzi 5 a 6 PH. Ideálny je kokosový substrát. Ak je mikrozelenina príliš malá, chuť je ešte nenaplnená, ak prerastie, pribúdajú jazyku menej lahodné chute.

Mikrozelenina dokáže vyrásť za týždeň 

"Pod svetlom to rastie veľmi rýchlo, že už poobede to môžeme strihať, tie lístky budú trošku väčšie, a trošku ešte dlhšie budú tie stonky," dodala Liszka. Osivo po vyklíčení putuje do tmy a niekedy aj pod záťaž, v závislosti od druhu. Až potom sa dostane pod životodarnú lampu. "Vtedy ono sa začína fotosyntetzovať, tie lampy obsahujú také žiarenie, ako slniečko," doplnila Liszka. Reďkovka je hotová za týždeň, koriander za 16 dní. "Kapucínka obsahuje veľmi veľa anitoxidantov a baktericidov, takže v tých počasiach, čo sú teraz, sú veľmi zdravé. Takto sa dá pestovať skoro všetko. Amarant, horčicu, rukolu, reďkovku," opísala pestovateľka. 

Obľube sa teší aj v reštauráciách a vďaka majsterke ju poznajú aj budúci kuchári v Nových Zámkoch."Mikrozelenina je úžasná vec, my ju využívame na rôzne kanapky, jednohubky, chlebíčky aj v teplej kuchyne na dekoráciu. Mne chutí, aj mojim žiakom chutí, učíme a motivujeme ich, aby aj zdravšie žili," povedala Ivana Havelová, majsterka OV, SOŠ Hotelových služieb a obchodu v Nových Zámkoch. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy