Polojasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Zvýšenie daní na Slovensku neobíde sladené nápoje, tabak, liehoviny. Nebude to žiadna dolce vita
Zdielať na

Zvýšenie daní na Slovensku neobíde sladené nápoje, tabak, liehoviny. Nebude to žiadna dolce vita

SLOVENSKO / Nová Ficova vláda chce zvýšiť príjem do štátnej kasy nový daňami. Tie by mali zaplatiť banky, veľké firmy a bohatí ľudia. Všetci ostatní prispejú viac pri kúpe sladených nápojov, alkoholu a tabaku. Podľa analytika však už teraz na Slovensku platíme daní viac než dosť.

Strany vládnej koalície pred voľbami toho posľubovali dosť a mnohé z toho treba splniť aj po nich. Štátna sekera je pritom na Slovensku zaťatá hlbšie ako skoro všade v Európskej únii a stá milióny sa nenakreslia samé. "Má to nejaké fiškálne dopady," poznamenal Tomáš Taraba (SNS), minister životného prostredia.

Svetlé predvolebné zajtrajšky sľubov sa tak menia na povolebnú realitu. "Budú opatrenia, ktoré nebudú pekné a budú ešte aj tie horšie," priblížil Ladislav Kamenický (Smer-SD), minister financií. 

Vyššie dane by mohli postihnúť napríklad sladené nápoje. Štát by to vedel zdôvodniť bojom proti cukru a obezite a majú ju viaceré štáty únie. Ďalšou daňou, ktorú pocítia bežní ľudia a je často diskutovaná je daň z tabaku a liehovín.

Zisťovali sme, to, aký je názor ľudí na východe Slovenska. Tí sa pri otázke zvyšovanie zhodli – najprv nech zvýšia platy. "Najprv by mali platy zvýšiť a potom ostatné veci. Alkohol a cigarety? Je to taká daň z neresti, čo mne nevadí. Možno ľudia toľko fajčiť a piť a budú zdravší. Určite ľudia zdravší nebudú, ale zasiahne to veľkú časť ľudí na Slovensku. Určite s tým nenaplnia pokladnicu a keď naplnia, tak len pre seba," uviedli obyvatelia Horného Zemplína.

Viacerí miestni ale presne vedia, z čoho sa mala daň, a hoci aj vyššia, platiť. Hazard, určite hazard a potom by sa mala zaviesť daň pre tie firmy, ktoré majú daňové prázdniny.

Vyššia daň postihne pravdepodobne aj veľkých znečisťovateľov. Environmentálne dane máme napríklad jedny z najnižších v únii. Vláda chce siahnuť aj po peniazoch bohatších ľudí a to tzv. progresívnou daňou. Zjednodušenie, tí, čo viac zarobia, zaplatia viac. Odborníci upozorňujú, že zaťažíme ešte viac cenu práce u nás a to máme v rámci Únie už aj tak jedny z najvyšších odvodov.

Štát si veľké peniaze sľubuje od bankového odvodu. Ten už raz Robert Fico zaviedol a neskôr Igor Matovič zrušil. Kabinet tak chce získať peniaze najmä na pomoc s hypotékami. Banky už viackrát upozorňovali, že dosah pocíti celá ekonomika vrátane ľudí. "Negatívny dopad na slovenské banky úverovať celý sektor," ozrejmil Daniel Kollár, prezident Slovenskej bankovej asociácie. 

Pred 10 rokmi vyberal štát na daniach 30 percent výkonu ekonomiky. Dnes je to už 35. "Namiesto toho, aby sme zoškrtali tieto neefektívne a neadresné výdavky, zvyšovanie daní by akurát tieto výdavky zabetónovalo v štátnom rozpočte," uviedol  analytik Iness Radovan Ďurana. Analytik zároveň dodáva, že ekonomika sa takto nenakopáva a Slovensko nevracia na mapu investorov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy