Oblačno
16°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Štátny rozpočet skončí s vysokým deficitom. Čaká novú vládu konsolidácia verejných financií?
Zdielať na

Štátny rozpočet skončí s vysokým deficitom. Čaká novú vládu konsolidácia verejných financií?

BRATISLAVA / Deficit štátneho rozpočtu bude tento rok podľa odhadov ministerstva financií na úrovni 6,85 percent hrubého domáceho produktu. Premiér Ľudovít Ódor hovorí o konsolidácii verejných financií ako o nevyhnutnom kroku, ktorý čaká novú vládu.

​Schodok štátneho rozpočtu mal tento rok skončiť s deficitom 6,44 percent HDP. Bude to ale viac. Pravdepodobne o viac ako 400 miliónov eur. "To je naozaj extrémne vysoký deficit. Myslím, že úplne najvyšší očakávaný deficit v Európskej únii," uviedol Martin Šuster, Rada pre rozpočtovú zodpovednosť.

Opozičná strana Smer-SD si ku konsolidácii v stredu, 23. augusta, zvolala tlačovú konferenciu. Chce zmeniť napríklad systém verejného obstarávania. "Toto bude naša konsolidácia. Zrušíme tento systém verejného obstarávania, ktorý máme. Poďme sa zahrávať s myšlienkou, že zrušíme Úrad pre verejné obstarávanie," uviedol Robert Fico, predseda strany Smer-SD.

Podľa premiéra Ódora toľko času nie je, aby sa šlo takto pomalým tempom. A rušenie takéhoto úradu nie je na mieste, ide ale jeho prácu zefektívniť. "Tá štartovacia pozícia je tak nepriaznivá, pol percenta ročne. Pri 6-percentnom deficite viete vypočítať, koľko rokov by trvalo mať vyrovnaný rozpočet. My si myslíme, že sa možno dajú nájsť spôsoby ako zefektívniť verejné obstarávanie," uviedol premiér Ľudovít Ódor.

Podľa Šustera sa ale nová vláda sa nevyhne zvyšovaniu daní, osekávaniu výdavkov alebo zmene dôchodkového systému. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy