Jasno
22°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Hral sa na lekára a pripravil dôchodcov o život. Biháryho aj s falošnou sestrou odsúdili
Zdielať na

Hral sa na lekára a pripravil dôchodcov o život. Biháryho aj s falošnou sestrou odsúdili

BRATISLAVA / Obžalovaný Ivan Biháry dostal v kauze zariadenia pre seniorov Iris úhrnný deväťročný trest väzenia. Spoluobžalovaná Vanessa Pútiková dostala trojročný podmienečný trest odňatia slobody so skúšobnou dobou päť rokov. Vinní sú zo zločinu poškodenia zdravia, Ivan Biháry aj zo zločinu ohrozovania vírusom ľudskej imunodeficiencie. Vo štvrtok, 24. augusta, o tom rozhodol Mestský súd Bratislava I. Verdikt nie je právoplatný.

Kauza, ktorá sa ťahá takmer 5 rokov, je v polčase. Konečne padol aspoň prvostupňový rozsudok. Prokuratúre sa podarilo pred súdom dokázať, že za smrť troch dôchodcov môže Biháryho a Pútkovej neopravené podávanie liekov. Trojici zlyhalo srdce väčšinou po podaní Tramadolu. Falošný lekár od začiatku tvrdí, že je nevinný a dôchodcom pichal vitamín C. "Vystúpenie pána Biháryho zodpovedá tomu, čím pán Biháry v tom zariadení bol. Pán Biháry je podvodník," uviedla jedna z poškodených.

Ďalších asi 20 ľudí zo zariadenia bolo poškodených tiež. Niektorí prežili, iní také šťastie nemali, no priamy súvis s podaním liekov a ich smrťou sa nepodarilo preukázať. Niektoré telá boli spopolnené, iné exhumované.

Falošnému lekárovi sudca Branislav Harabin vymeral súhrnný trest na 9 rokov. Obžalovaný si má odpykať trest vo väzení s minimálnym stupňom stráženia. Súd mu uložil aj trest prepadnutia veci v podobe mobilného telefónu. Falošná sestra vyviazla s 5-ročnou podmienkou. Zavážilo aj to, že sa hneď na začiatku priznala.

Obaja dostali päťročný zákaz vykonávania ošetrovateľskej, opatrovateľskej alebo obdobnej činnosti. Vanessa Pútiková má okrem probačného dohľadu aj povinnosť zamestnať sa v skúšobnej dobe. Poškodených, ktorí si uplatňujú nárok na náhradu škody, súd odkázal na civilný proces.

Biháryho uznal súd vinným aj za šírenie HIV. Do zariadenia si vodil mladých chlapcov, ktorých našiel na zoznamkách. Niektorí prišli na masáž a za peniaze ho potom orálne uspokojovali. V niektorých prípadoch zas falošný lekár uspokojoval ich. Zabudol im však oznámiť, že je HIV pozitívny. V zariadení nechýbali ani drogy. "Večer to som aj videla, že na stole mali biely prášok, ktorý šnupali, a práškový cukor to asi nebol," opísala bývalá zamestnankyňa.

Biháry si rozsudok vypočuť neprišiel. "Obžalovaný samozrejme nie je spokojný s tým, že bol odsúdený za oba skutky. Máme za to, že sa s tým súd nesprávne vysporiadal a uvidíme ako to odvolací súd posúdi," informoval obhajca Ivan Syrový.

V tejto kauze nastal ale ďalší zvrat, na ktorý v minulosti poukazoval bývalý obhajca Biháryho a teraz aj sudca Branislav Harabin. O tom, že v zariadení mali zomierať starčekovia a starenky za záhadných okolností malo OČTK vedieť 4 mesiace. Z riaditeľa zariadenia spravili policajného agenta po tom, ako mali informácie, že Biháry nie je žiaden doktor, ale len kuchár.

Napriek tomu IRIS fungovalo ďalej. "Bude potrebné preskúmať postup OČTK, nakoľko mali mať vedomosť o trestnej činnosti v tomto zariadení IRIS už v marci v roku 2018, čo vyplýva najmä z výpovede svedka riaditeľa tohto zariadenia, a či nedošlo k zanedbaniu povinnosti OČTK v tom smere, že mohli zasiahnuť skôr, a tak predísť niekoľkým úmrtiam a poškodeniam zdravia klientov zariadenia," informoval Pavol Adamčiak, hovorca Mestského a krajského súdu v Bratislave. "Táto otázka samozrejme zo strany prokuratúry nebude ignorovaná a môj názor, či boli alebo neboli urobené všetky úkony, by bol predčasný," uviedol prokurátor Peter Pilár.

Rozsudok v tejto kauze nie je právoplatný. Falošný kuchár sa voči nemu odvolal a posledné slovo tak bude mať ešte Krajský súd.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy