Skoro jasno
10°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Dôchodcom to už životy nikdy nevráti. Kuchár, ktorý sa hral na “lekára” si rozsudok nevypočul
Zdielať na

Dôchodcom to už životy nikdy nevráti. Kuchár, ktorý sa hral na “lekára” si rozsudok nevypočul

BRATISLAVA / Kauza falošného lekára, ktorý je obvinený z podávania liekov starším osobám, sa chýli k záveru. Spolu s mužom je obvinená aj žena, ktorá sa vydávala za zdravotnú sestru. Za záhadných okolností potom zomrelo takmer 30 seniorov. V utorok 15. augusta odzneli záverečné reči. Rozsudok padne až 24. augusta.

Biháry v záverečnej reči uviedol, že všetko je vykonštruované Orgánom činnom v trestnom konaní, ktorej cieľom bolo odobratie jeho majetku. Vzniklo to na podnet Rómov, ktorí okrádali starých ľudí, čo boli v zariadení. "Nikdy nebol problém, až keď som zamestnal 4 cigáňov, Putikovú a ďalších, ktorí si to všetci vymysleli, pretože okrádali starých ľudí," dodal. Putiková v záverečnej reči povedala, že vedie riadny život a plánuje si založiť rodinu.

Dom hrôzy, či zariadenie smrti

Aj takto si ľudia pamätajú na bratislavský IRIS, ktorému šéfoval Ivan Biháry a zdravotnú sestru mu robila Vanessa Pútiková. Vinia ich z toho, že dôchodcom podávali neoprávnenie lieky. V zariadení za ich éry zomrela takmer 30-tka seniorov. Niektoré tela kvôli dôkazom exhumovali.

Dôchodcovia dostávali Morfín, Tramal, Xanax, Neurol, Fraxiparín, Apaurin, Haroperidol, či Frontín. Biháry kombinoval lieky, ktoré nemožno kombinovať. Dokonca mal mať knihu, kde si evidoval, komu čo kedy pichnúť. Podľa svedkov bola v IRISE párty na dennom poriadku. Dôchodcovia častokrát nemali čo jesť a niektorých priväzovali. Svedkovia vypovedali, že alkohol a drogy tiekli v IRISE potokom. "Potom šli na balkón zapálili si marihuanu. A večer to som aj videla, že na stole mali biely prášok, ktorý šnupali a práškový cukor to asi nebol," uviedla zamestnankyňa zariadenia.

Prokurátor navrhuje Bihárymu 9 rokov za mrežami. Pútikovej, ktorá sa priznala, 5-ročnú podmienku. Biháry je obžalovaný aj z toho, že mal sex s mladými chlapcami a nepovedal im, že je HIV pozitívny. Aj keď sa očakávalo, že Biháry s Pútikovou si rozsudok vypočujú dnes, nakoniec sa tak nestalo. Verdikt je naplánovaný na budúci štvrtok. Biháry, ale už dopredu avizoval, že sa ho nezúčastní. Vraj ho nepustia z práce.

Dokazovanie skončilo

Dokazovanie pred súdom sa skončilo 3. marca. Na súde sa prehrávali aj videonahrávky a Biháry sa počas toho na nich zabával. Nahrávku, na ktorej spieva a tancuje okomentoval slovami, že je vtipný a veselý človek. Zakončil to tým, že sa otočil smerom k novinárom a ukázal prstom aj na hodinky, ktoré mal na ruke keď pichal ľuďom injekcie. V minulosti totiž tvrdil, že na videu nie je on. Rétoriku zmenil po tom, čo sme mu sme mu ukázali zábery s hodinkami, ktoré ho usvedčujú. "Hodinky mám, aj prsteň, tak potom ste na tom videu. A čo keď som?", zneli slová Ivana Biháryho.

​Polícia v zariadení pre seniorov zhabala množstvo liekov. Biháry tvrdí, že lieky nepichal. "Sestrička to natiahla a ja som to vlastne len posunul, lebo ona sa podala," doplnil Biháry. Prokurátora obvinil, že vraví nezmysly. Falošný lekár vraj chodil oblečený ako doktor kvôli bacilom. Biháry sa dokonca obraňoval a mal dôvod na to, prečo chodil oblečený ako lekár: "Ja som bol prezident správnej rady a ja som chodil v čistom lebo tam bolo veľa baktérií a mikróbov. Svoje veci som si odkladal a to som si obliekal," dodal.

​Skutočné povolanie sa k medicíne ani nepribližuje

Zaujímavé vysvetlenie mal aj na to, prečo sa jeho meno pýšilo s lekárskymi titulmi. V skutočnosti, ale vyštudoval kuchárčinu. "To nie je moje písmo. Pôjdeme na daktyloskopiu písma," odpovedal. Mal mať aj internetovú stránku, no vinu opäť zvalil na ostatných: "To si založte aj vy takú stránku, však to mi urobili tí cigáni špinaví," dodal.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy