Zatiahnuté
21°
Bratislava
Pankrác, Pankrác
12.5.2024
Psíčkari pozor. Slovenskom sa šíri nebezpečná psia choroba
Zdielať na

Psíčkari pozor. Slovenskom sa šíri nebezpečná psia choroba

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Na Slovensku sa v poslednej dobe zvýšil počet nahlásených prípadov psov nakazených takzvanou srdcovou dirofilariózou. Jedná sa o ochorenie spôsobené červom, ktorý sa usídľuje v pľúcach či na srdci a štvornohým miláčikom spôsobuje veľké zdravotné problémy.

Ako informuje portál TN.cz, podľa odborníkov sa infekcia môže čoskoro rozšíriť aj do Česka. Zákerného parazita totiž prenášajú komáre. Rozsiahla štúdia ukázala, že zatiaľ čo v roku 2011 jej autori zaznamenali iba jednotky nakazených psov, v roku 2021 sa infekcia preukázala už u takmer piatich percent testovaných zvierat. "Ak z lariev, ktoré preniesol na psa komár, dospeje väčšie množstvo červov a presunú sa do srdca, bráni ich prítomnosť pohybu srdcovej chlopne," uviedla autorka štúdie Martina Miterpáková z Parazitologického ústavu Slovenskej akadémie vied. 

Nakazené psy môžu pôsobiť unavene a apaticky. Môžu mať zhoršené dýchanie a po fyzickej námahe sa u nich môže vyskytnúť aj chronický kašeľ. Ak sa ochorenie nelieči, dôsledky môžu byť fatálne. Srdcová dirofilarióza sa obvykle začne prejavovať až po pol roku. Predísť sa jej dá preventívnymi liekmi, ktoré dokážu larvy zahubiť. 

„Doteraz sme sa s týmto parazitárnym ochorením stretávali v rámci Európy skôr v južných štátoch,“ uviedla Miterpáková. Podľa odborníkov ale hrozí podobný scenár ako na Slovensku aj v susednej Českej republike. Parazit sa totiž môže usídliť aj v tele človeka. Podľa expertov sú ale takéto prípady skôr výnimkou. Zdôrazňujú, že človek sa od psa nemôže nakaziť, chorobu prenáša vždy komár. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy