Jasno
12°
Bratislava
Servác
13.5.2024
Kreatívne a plné vďaky: Toto video zverejnila Ukrajina ako poďakovanie všetkým Slovákom
Zdielať na

Kreatívne a plné vďaky: Toto video zverejnila Ukrajina ako poďakovanie všetkým Slovákom

KYJEV/BRATISLAVA / Oficiálny profil ministerstva obrany Ukrajiny na sociálnej sieti uverejnil video, ktoré je špeciálne venované Slovákom. Jeho cieľom je poďakovať za všetku pomoc, ktorú im od začiatku ruskej agresie poskytli.

"V marci 2022 sme požiadali našich priateľov o pomoc uzatvoriť nebo nad Ukrajinou," napísali v úvode videa. Špeciálne poďakovali za systém protivzdušnej obrany S-300, ktoré Slovensko darovalo Ukrajine. Video okrem autentických záberov našej pomoci sprevádza slovenská folklórna hudba. "Zrejme nikdy nezistíme, koľko ukrajinských životov Slovensko zachránilo, no navždy im budeme vďační," dodali na záver.

Slovensko poskytlo Ukrajine už 12 balíkov pomoci

Okrem humanitárnej pomoci, ktorá bola nevyhnutná najmä na začiatku vojny pri hraniciach, sme našim východným susedom darovali aj vojenskú techniku. Konkrétne už spomínaný systém protivzdušnej obrany S-300, ktorý pomáha chrániť najmä civilistov pred útokmi z oblohy. Okrem neho sme darovali odmínovacie systémy Božena, tri desiatky vyradených bojových vozidiel pechoty BVP-1, muníciu, palivo, 13 stíhacích lietadiel MiG-29, časť protilietadlového raketového systému KUB a päť dopravných vrtuľníkov.

Neostali sme ale s prázdnymi rukami, alebo skôr skladmi. Ako ministerstvo obrany Slovenska pripomínalo, za naše balíky pomoci sme dostali prísľub kompenzácie vo forme modernejšej techniky od iných štátov. 

​Ukrajina poďakovala aj darcom z iných krajín 

Ukrajinské ministerstvo obrany s vďakou naozaj nešetrí. Na sociálnej sieti postupne uverejňuje podobné ďakovné videá prispôsobené každej krajine. "Ukrajina si nemohla priať lepšieho priateľa v hodine núdze," napísali v ďakovnom videu určenému Poľsku, ktorí sú taktiež v pomoci aktívni od začiatku. Ako hudobné pozadie využili pieseň Hej, Sokoły, ktorej adaptácia je na Slovensku notoricky známa. Tento výber určite nebol náhodný. Pieseň totiž počas poľsko-sovietskej vojny v roku 1920 poľskí vojaci spopularizovali na Ukrajine.

Thank you, Poland ?????#UkraineSaysThankYou#UkraineIndependenceDay pic.twitter.com/TV49oBqGJ5

— Defense of Ukraine (@DefenceU) August 24, 2023

S výberom hudby boli Ukrajinci naozaj kreatívni. Vo videu určenom pre Taliansko využili skladbu slávneho operného speváka Luciana Pavarotti, konkrétne Funiculì Funiculà. Taktiež vyzdvihli darovanú techniku, ktorá na Ukrajine zachraňuje životy.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy