Polojasno
22°
Bratislava
Servác
13.5.2024
Ponuka, ktorá sa neodmieta? USA nám zľavilo vrtuľníky, tak sme im to pripomenuli
Zdielať na

Ponuka, ktorá sa neodmieta? USA nám zľavilo vrtuľníky, tak sme im to pripomenuli

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Ministerstvo obrany poslalo Spojeným štátom americkým žiadosť na vytvorenie cenovej ponuky na bojové vrtuľníky Viper. Spolu s vybavením a raketami je hodnota dvanástich vrtuľníkov viac ako miliarda dolárov, pričom podobné stroje slovenská armáda nikdy nemala. Americká vláda Slovensku ponúka výraznú zľavu ako kompenzáciu za migy, ktoré sme poslali na Ukrajinu.

Slovensko odovzdalo svoje migy brániacej sa Ukrajine. Vtedajší minister obrany hovoril, že nepôjde o dar. Okrem 200 miliónov eur na slovenský účet bola súčasťou kompenzácie aj výrazná zľava na vipery, pričom naši vojaci doposiaľ o podobnej technike mohli len snívať. "Táto spôsobilosť by bola na úrovni, ako má celá ťažká mechanizovaná brigáda, zvyšuje to obranyschopnosť SR," vysvetlil bývalý minister obrany Jaroslav Naď.

Teraz Slovensko splnilo ďalší krok k získaniu strojov. "Na základe našej žiadosti americká vláda spracuje cenovú ponuku aj s termínmi dodania. Cenová ponuka bude spracovaná na konkrétnu špecifikáciu vrtuľníkov, rakiet, výcviku personálu," dopĺňa súčasný minister obrany Martin Sklenár. To by malo trvať niekoľko mesiacov, pretože vrtuľníky sú už vyrobené a treba ich upraviť.

Minister očakáva, že cenová ponuka od Američanov sa nebude líšiť od tej deklarovanej ešte ministrom Naďom. Teda, že za miliardovú investíciu by sme zaplatili zhruba 340 miliónov dolárov. Podľa rezortu je však pravdepodobné, že cenová ponuka z Washingtonu príde až po voľbách a rozhodnutie kúpiť vipery bude na nasledujúcej vláde. Taký Robert Fico sa už vyjadril, že Slovensko vipery nepotrebuje. Podľa ministra je to ale ponuka, ktorá sa odmieta ťažko. 

Súvisiace články