Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Cena plynu už klesla na predpandemickú úroveň
Zdielať na

Cena plynu už klesla na predpandemickú úroveň

BRATISLAVA / 64 %, presne toľko plynu sme museli vlani doviezť na Slovensko z Ruska. Napriek tomu, že do Európy ho prúdi už iba približne 10 %, pre naše potreby zostáva ešte stále kľúčový. Jednou z možností, ako závislosť od Moskvy postupne znížiť, je dovoz skvapalneného zemného plynu z Poľska, ktoré postupne buduje LNG terminály. Dobru správou je, že cena plynu už klesla na pred-pandemickú úroveň.

Po vlaňajšom šoku sa vraciame do zóny pokoja z obdobia pred pandémiou. "Obchoduje sa zhruba na úrovni 25 eur za megawat na hodinu," uviedol riaditeľ SPNZ, Richard Kvasňovský. To, že ceny plynu klesajú, nie je zásluha šikovnosti vlád, ale skôr dielo šťastia a priaznivej zhody okolností. Teplá zima, vysoký stav zásob, ekonomický útlm v Číne či hroziaca recesia znižujú dopyt po komodite a tým tlačia jej cenu nadol. Je to zároveň dobrá správa aj pre európsku ekonomiku.

Lacnejšie energie nás síce nevrátia na cestu ekonomického rastu, určite nám ale pomôžu v boji proti vysokej inflácii. "Predpokladáme, že ten ekonomický rast bude slabší ako v minulom roku, bude v podstate na hrane stagnácie,“ reagoval ekonóm J&T banky, Stanislav Pánis. Prioritou je naďalej energetická bezpečnosť a postupné znižovanie závislosti od Ruska. "Napríklad Alžírsko dodáva potrubiami viac plynu do EÚ, než Rusko," uviedol šéfredaktor Energie-portal.sk, Radovan Potočár. Vhodným nástrojom sú aj dodávky LNG, ktorý k nám tečie predovšetkým z Talianska a Chorvátska. Už teraz však poškuľujeme aj po novom termináli, ktorý budujú Poliaci pri Gdansku. "Dá sa očakávať, že niekde v horizonte rokov 2026/27 by mohol plyn z tohto terminálu prichádzať na Slovensko," povedal riaditeľ Richard Kvasňovský. "Ide o dobrú správu, pretože to diverzifikuje naše možnosti a otvára nové možnosti pre dovoz skvapalneného zemného plynu," reagoval šéfredaktor Radovan Potočár. Odstrihnúť sa úplne od ruského plynu nie je také jednoduché, ako sa zdá. Jednak ho stále potrebujeme a zároveň do roku 2034 máme podpísanú zmluvu, ktorej vypovedanie by nezostalo bez následkov. "Tie sankcie, podľa všetkého, nie sú malé," uviedol Richard Kvasňovský. "Bez ohľadu na to, či plyn pôjde alebo nepôjde, my musíme platiť," doplnil ekonóm Stanislav Pánis.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy