Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Zlodej sa vlámal do fary a ukradol tisícky eur
Zdielať na

Zlodej sa vlámal do fary a ukradol tisícky eur

MEDZILABORCE / Vyše 2 000 eur mal vyplatiť za vymaľovanie kostola. Na faru sa však niekto vlámal, všetko prehľadal a dokonca rozhádzal sväté obrázky. Stalo sa to, keď na fare nikto nebol. Kňaz vraví, že všetko muselo byť vopred naplánované do posledného detailu.

Miestny kňaz odcestoval s manželkou preč len na dva dni. Po návrate ich čakalo nepríjemné prekvapenie už pri dverách. "Keď manželka otvárala kľúčom dvere, povedala – mali sme návštevu. Buď to vedel alebo mu niekto povedal, že nie sme doma," povedal gréckokatolícky kňaz Martin Tkačin. 

"Zatiaľ neznámy páchateľ neoprávnene vošiel na pozemok miestnej farskej budovy," informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva policajného zboru, Jana Ligdayová. Podľa polície prišiel páchateľ na faru z tejto strany cez oplotenie až k vchodových dverám. Tie boli zamknuté, no z tohto si ťažkú hlavu nerobil. Vylomil ich a vo vnútri prehľadal všetky izby. Dúfal, že niečo nájde v dámskych kabelkách. Tie ale boli prázdne a tak pokračoval v obývačke. "Povyhadzované najmä sväté obrázky, ikony. Hľadal cielene niečo ale nenašiel, tak vošiel do tretej miestnosti," doplnil kňaz Tkačin. Žiadne cennosti ho nezaujímali – podľa kňaza mal jediný cieľ peniaze. "Tu som mal peniaze pre maliara, ktorý mi maľuje v Kalinove cerkev. Vybral som ich pred týždňom, že dnes mu vyplatím. No a žiaľ bolo to vyše 2 000 eur," priznal kňaz Tkačin.  "Z jednej z miestnosti odcudzil finančnú hotovosťou vo výške najmenej 2 250,- Eur," uviedla hovorkyňa Jana Ligdayová. 

Polícia vedie v prípade trestné stíhanie pre prečin porušovania domovej slobody a prečin krádeže. Fara je historickou budovou, má vyše 120 rokov. Kňaz preto hovorí, že žiadne zásahy v podobe kamier či alarmu neplánuje. "Aj policajti, keď sa ma pýtali, či mám nejaké podozrenie. Ja hovorím V mene Pánovom ho žehnám a nech mu Duch svätý dá pokánia, a nech sa prinavráti k dobrému životu, aby sa to nestalo ostatným ľuďom," uzavrel kňaz. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy