Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Cena ropy postupne klesá: Za koľko budeme tankovať?
Zdielať na

Cena ropy postupne klesá: Za koľko budeme tankovať?

BRATISLAVA / Ropa, plyn aj elektrina na trhoch lacnejú a ich ceny sa postupne dostávajú na znesiteľné úrovne. Po vlaňajších extrémoch to vyzerá podstatne optimistickejšie aj na čerpacích staniciach, čo pred letnými dovolenkami určite poteší aj mnohých motoristov. Otázne je, dokedy.

Kupovať liter za 2 eurá alebo 1,40 eur je citeľný rozdiel. Pri plnej nádrži to naše peňaženky určite pocítia a v porovnaní s vlaňajškom opäť o niečo pookrejú. "Ceny benzínov sú v medziročnom vyjadrení nižšie asi o 14 % a ceny nafty rádovo asi o pätinu," uviedol analytik J&T Bank, Stanislav Pánis. Dôvodom lacnejúcich palív je najmä cena ropy, ktorá už štyri týždne klesá. Zásoby sú vysoké a záujem o ňu slabne. "Za týmto razantným ústupom cien ropy je rast obáv z globálneho ekonomického spomalenia," dodal Pánis.

Najväčšie svetové ekonomiky sú v problémoch a záujem o túto komoditu klesá, čo tlačí jej cenu nadol. Zastaviť tento pokles malo rozhodnutie ropného kartelu OPEC znížiť ťažbu. Lenže, nestalo sa a voľný pád veselo pokračuje. Pôsobiť totiž začali iné faktory, vrátane rastúcich úrokových sadzieb. "Negatívne na cenu ropy vplýva stres okolo regionálnych amerických bánk," vysvetlil Pánis. "Objavili sa nové prognózy, ktoré hovoria o horších výsledkoch americkej a čínskej ekonomiky a o horšej prognóze pre nasledujúce mesiace," vyjadril sa Radovan Potočár, šéfredaktor energie-portal.sk.

Zjavne tak žijeme dobu paradoxov

Jedným z nich môže byť aj fakt, že na rozdiel od bežných rokov, tento raz budú ceny palív na čerpacích staniciach pred letnou motoristickou sezónou klesať. Zmena sa v najbližších týždňoch neočakáva. "Tu budú silné faktory, ktoré udržia aktuálny pokles cien ropy na trhoch," uviedol Potočár.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy