Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Desiatky domácností v Chorvátskom Grobe odpojili od vody
Zdielať na

Desiatky domácností v Chorvátskom Grobe odpojili od vody

CHORVÁTSKY GROB (OKR. SENEC) / Desiatkam domácností vo viacerých častiach Chorvátskeho Grobu odstavili v stredu 17. mája ráno pitnú vodu. Spravil tak prevádzkovateľ verejného vodovodu a kanalizácie v obci – Inštitút monitoringu a analýz (IMAZ). Dôvodom má byť narastajúci dlh spoločnosti Agilita vodárenská spoločnosť (AVS) za vodné a stočné, ale aj neoprávnený odber pitnej vody bez uzatvorenej zmluvy. TASR o tom informovali z obecného úradu.

Odstavenie dodávky vody sa týka odberných miest prevádzkovaných spoločnosťou AVS. "Ide o desiatky domácností vo viacerých častiach Chorvátskeho Grobu – v lokalite Hrudky, v lokalite Brusnicová v Panónskom háji 2 a lokalite Agátová v Panónskom háji 3 – v časti Čierna Voda," spresnili z úradu. Starostka obce Vladimíra Vydrová deklaruje, že situáciu rieši, aby bola dodávka vody vo všetkých častiach obce stabilná. "O situácii komunikujeme s príslušnými štátnymi orgánmi a snažíme sa nájsť veľmi rýchle riešenie," vyhlásila.

Konateľ spoločnosti IMAZ Miroslav Čelinský uviedol, že dlh AVS voči ich spoločnosti sa už vyšplhal na viac ako 210-tisíc eur a každým dňom rastie. "Nevidíme preto inú možnosť, ako pristúpiť k takémuto radikálnemu kroku, ktorý, bohužiaľ, pocítia aj obyvatelia niektorých lokalít v Chorvátskom Grobe," vyhlásil. Od AVS chcú, aby svoj dlh okamžite uhradila, alebo budú žiadať vyhlásenie nútenej správy na túto infraštruktúru. V tom prípade by sa vodárenská a kanalizačná infraštruktúra mala dostať do správy IMAZ-u a obyvatelia dotknutých lokalít by začali vodné a stočné uhrádzať novému prevádzkovateľovi. IMAZ zároveň tvrdí, že v utorok 16. mája vyzval obyvateľov, aby si urobili dostatočné zásoby vody, ktorú budú môcť využívať počas odstávky. "Pri lokalitách, v ktorých odstavíme prívod vody, dočasne zabezpečíme náhradné riešenia formou umiestnených hydrantov, kde bude možné naberať pitnú vodu," uviedla spoločnosť.

Pitnú vodu obnovili, IMAZ je núteným správcom

V poobedňajších hodinách dodávku vody obnovil prevádzkovateľ verejného vodovodu a kanalizácie v obci Inštitút monitoringu a analýz (IMAZ), ktorý sa stal núteným správcom vodárenskej infraštruktúry. TASR o tom informovali z obecného úradu. "Mojou jedinou prioritou bolo túto zložitú situáciu vyriešiť v čo najkratšom možnom čase, aby obyvatelia dotknutých lokalít mali vodu čím skôr," zdôraznila starostka obce Vladimíra Vydrová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy