Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Poslanci chcú, aby Ústavný súd vyzval Národnú radu na uznanie práva párov LGBT+
Zdielať na

Poslanci chcú, aby Ústavný súd vyzval Národnú radu na uznanie práva párov LGBT+

Zdroj: noviny.sk

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Skupina vyše 30 poslancov Národnej rady (NR) SR žiada od Ústavného súdu (ÚS) SR vyslať odkaz parlamentu na zmenu právnej úpravy, ktorá uzná zväzky párov rovnakého pohlavia a zaručí im práva, vďaka ktorým by dokázali zvládnuť bežné životné situácie. Poslanci o tom informovali na stredajšej tlačovej konferencii.

Ústavný súd by mohol podľa poslancov skonštatovať, že nečinnosť NR SR v tejto oblasti nie je v súlade s Ústavou SR. Cez podanie na ÚS poslanci žiadajú, aby naplnil ľudsko-právne štandardy uznania a ochrany vzťahov párov rovnakého pohlavia. "Sme presvedčení, že Ústavný súd je tá inštitúcia, ktorá môže vyslať jasný odkaz Národnej rade, aby prijala právnu úpravu, ktorá bude v súlade s ústavou, zaručí týmto ľuďom uznanie a prizná im práva, ktoré im patria, aby sa porátali s bežnými životnými situáciami, ako napríklad dedenie, vdovské a vdovecké dôchodky, pokračovanie v živnosti po smrti partnera alebo partnerky, úrazové dávky, ošetrovanie chorého partnera a chorej partnerky, peňažné príspevky na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia či informovanosť o zdravotnom stave partnera," uviedla Mária Kolíková (SaS). 

Podanie poslanci zdôvodnili tým, že sa doteraz nepodarilo v NR SR presadiť legislatívne návrhy na uznanie párov rovnakého pohlavia. V niektorých krajinách, kde podľa nich politici neboli schopní sa posunúť ďalej na ceste k rešpektovaniu práv menšín, pomohol ústavný súd. Pod návrh sa podpísal celý klub SaS, ako aj poslanci pôsobiaci v mimoparlamentnej strane Demokrati či odídenci z OĽaNO, ktorí sa stali súčasťou občiansko-demokratickej platformy.

Poslanci argumentujú tým, že Slovensko dlhodobo nedokáže právne uznať páry rovnakého pohlavia, pričom väčšina štátov Rady Európy, ako aj prevažná väčšina štátov Európskej únie a demokratického sveta poskytuje určitú formu právneho uznania párom rovnakého pohlavia. Manželstvá párov rovnakého pohlavia sú podľa poslancov legalizované vo viac ako tridsiatke krajín sveta.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy