Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Rast cien nehnuteľností sa dostal v poslednom štvrťroku 2022 pod 10 percent
Zdielať na

Rast cien nehnuteľností sa dostal v poslednom štvrťroku 2022 pod 10 percent

BRATISLAVA / Dvojciferné rasty cien nehnuteľností sú nateraz minulosťou. Vyššie úrokové sadzby a inflácia urobili svoje. Ľudia už nekupujú všetko a sú opatrnejší. Rast cien nehnuteľností sa dostal v poslednom štvrťroku 2022 pod desať percent. Čísla priniesol Štatistický úrad na základe realizovaných predajov.

​Kým predtým boli na koni predávajúci, teraz sú to kupujúci. "Nekupujú pod tlakom, vedia sa dobre zoznámiť s ponukou a v pokoji si ju prejsť. Prípadne aj negociovať zníženie kúpnej ceny, čo sa v predchádzajúcich rokoch stávalo málokedy," informoval prezident NARKS Ján Palenčár. Teda aspoň tí, ktorí ešte stále majú aspoň na úver. Za spomalením rastu cien nehnuteľností je práve zvyšovanie úrokových sadzieb pri úveroch. Najväčšia slovenská banka napríklad od marca zvýšila sadzbu jedno až trojročnej fixácie cez štyri percentá. K úveru sa tak nedostane už každý.

"Zvyšovanie úrokových sadzieb, nárast životného minima zneprístupňujú žiadateľom o hypotéku také výšky hypoték, aké by si predstavovali," uviedol analytik z Ekonomickej univerzity v Bratislave Pavel Škriniar. Zároveň tú máme najbrutálnejšie zdražovanie za posledných 20 rokov. Kupujúci tak zďaleka neberú všetko. Najviac to cítiť pri starších nehnuteľnostiach. "Príkladom môže byť najväčšie slovenské sídlisko Petržalka. Keď sme si tam kúpili 3-izbový byt v máji 2022 za 200-tisíc eur, v súčasnosti takýto byt vieme kúpiť zhruba za 175-tisíc eur," povedal Palenčár.

Zmenu oproti covidovému obdobiu potvrdzujú aj čísla Štatistického úradu. V poslednom kvartáli 22 prišlo k zmene. "Medzikvartálne klesli, v porovnaní s tretím štvrťrokom došlo prvýkrát po šiestich štvrťrokoch k zníženiu. Toto zníženie utlmilo dynamiku aj medziročného rastu," vysvetlila hovorkyňa Štatistického úradu SR Jana Morháčová. Skončilo sa tak obdobie dvojciferných medziročných rastov. Aj keď nie všade. "Najdynamickejší útlm vďaka cenám starších nehnuteľností nastal v Žilinskom a Nitrianskom kraji," dodala Morháčová.

Taký raketový rast, aký sme zaznamenávali za posledné tri roky, sa však v najbližších nevráti. Práve pre ukončenie obdobia lacných úverov. "Úrokové sadzby rastú a kedy sa zastavia nevieme. Znamená to iba jedno, a to že hypotéky budú opäť o čosi nedostupnejšie," skonštatoval Škriniar. V každom prípade sa podľa údajov Štatistického úradu SR za poslednú dekádu ceny nehnuteľností zvýšili o 85 percent.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy