Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Školy stále nevedia, čo robiť s vysokými zálohovými faktúrami. Ministerstvo školstva so zberom dát ešte nezačalo
Zdielať na

Školy stále nevedia, čo robiť s vysokými zálohovými faktúrami. Ministerstvo školstva so zberom dát ešte nezačalo

BRATISLAVA / Riaditeľom škôl sa nepáči rada ministra, aby zatiaľ vysoké zálohové faktúry za energie neplatili. Ministerstvo školstva vo štvrtok, 12. januára, oznámilo, že v najbližších dňoch začne so zberom dát, keďže ceny od rôznych dodávateľov sa líšia. Až potom sa vraj školy konečne dozvedia presný postup. Riaditelia škôl odkázali, že už včera bolo neskoro a termíny splatnosti sa blížia. Ministerstvo vo štvrtok, 12. januára, aspoň potvrdilo, že pomoc štátu sa bude týkať aj materských škôl, ktoré majú tiež problém uhradiť faktúry.

​Na Mestský úrad v Nesvadoch už doručili nové zálohové faktúry. Platby za energie len v materských školách vzrástli o takmer 300 percent. "Škôlky by sme určite nechceli zatvoriť. Ak by došlo k tomu najhoršiemu, skôr vypneme verejné osvetlenia, než by sme odstavili škôlky," povedal primátor Nesvad Zoltán Molnár. Nové zálohy na energie smerujú k likvidácii samospráv. Peniaze schválené v rozpočte by takýmto tempom minuli do mája. V dvoch škôlkach v Nesvadoch zatiaľ, na rozdiel od iných samospráv, neplánujú zvyšovať poplatky. "Toto určite prináša nervozitu, nastala veľmi neúnosná situácia," doplnil Molnár.

Riaditelia škôl ani po štvrtku, 12. januára, nevedia, ako presne bude vyzerať pomoc štátu a ako presne postupovať. Vedia len, pri akej sume môžu očakávať pomoc štátu. "Školy z vlastných zdrojov uhradia len uvedené sumy do 99 eur pri plyne a do 199 eur pri elektrickej energii, náklady nad tieto sumy budú hradené zo štátneho rozpočtu," vysvetlil Ján Horecký, poverený riadením Ministerstva školstva. Minister v stredu, 11. januára, odporučil počkať s platbami. "Nemusia teraz hneď uhradiť faktúru," uviedol.

Mnohým školám sa ale blíži termín splatnosti. "Momentálne všetky faktúry zaplatiť musíme. Hrozí to isté, ako keď doma nezaplatíte faktúru. Hrozia rôzne sankcie," oponovala prezidentka Združenia základných škôl Slovenska a riaditeľka ZŠ Eva Horníková. "Toto nie je cesta, že nebudeme platiť tie faktúry, lebo nás odpoja od elektriky a to sú ďalšie výdavky, aby nás znovu zapojili. Neviem, ako môže ministerstvo povedať takúto informáciu. Toto sa mohlo riešiť ešte predtým, ako boli rozoslané zálohové faktúry," uviedol Molnár.

Najskôr vraj ministerstvo musí vyzbierať dáta a až potom sa školy dozvedia viac. "Zber dát by mal byť spustený v najbližších dňoch. Následne po zbere údajov bude rezort školstva komunikovať ďalšie konkrétne kroky tak, aby sa školy vedeli zariadiť v čo najkratšom čase," uvádza sa v stanovisku Ministerstva školstva.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy