Jasno
10°
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Mnohých prekvapili vysoké zálohové faktúry. Otázne je, či ich platiť, alebo nie
Zdielať na

Mnohých prekvapili vysoké zálohové faktúry. Otázne je, či ich platiť, alebo nie

BRATISLAVA / Otázne je, či platiť, alebo neplatiť vysoké zálohové faktúry, ktoré nemilo prekvapili mnohé domácnosti, ale aj podnikateľov na začiatku tohto roka. Mnohým sa termín splatnosti kráti. Premiér v stredu, 11. januára, na vláde hovoril o tom, že distribučné spoločnosti budú musieť poslať opravné zálohové predpisy s nižšími cenami. Tie ale o tom nič nevedia a odvolávajú sa na to, že sa musia riadiť platnou legislatívou.

"Mňa mrzí, že firmy, ktoré poslali tieto predpisy, sa neriadili dokumentmi, ktoré schvaľujeme na vláde," oznámil premiér Eduard Heger. Premiér tvrdí, že distribučné spoločnosti budú musieť zjednať nápravu. "Neriadili sa tým. Poslali predpisy, a preto teraz budú musieť poslať opravné. Dôležité ale je, aby občania platili skutočné ceny a nie nejaké nafúknuté ceny, ktoré by boli, ak by sme do toho nezasiahli," doplnil Heger. Najväčším distribučným spoločnostiam na Slovensku preto štáb TV JOJ zaslal mail s otázkami, či budú posielať opravné zálohové faktúry a čo majú podnikatelia robiť s tými, čo už dostali. Či ich majú zaplatiť, alebo ešte počkať. Západoslovenská energetika na tieto otázky neodpovedala a odvolala sa na to, že ešte stále prebiehajú rokovania. Stredoslovenská a Východoslovenská energetika už boli o čosi konkrétnejšie.

"Výška týchto preddavkov je vypočítaná z cien, za aké boli obchodníci nútení nakúpiť elektrinu pre svojich zákazníkov na trhoch, v referenčnom období určenom URSO. Na základe uvedeného nebude SSE zasielať opravné faktúry svojim zákazníkom," informovala hovorkyňa spoločnosti Stredoslovenská energetika, a.s. Michaela Krivá. "Zákazníkom odporúčame uhradiť zálohy riadne a včas. V prípade, že si schválený proces kompenzácií vyžiada zmeny v nastavení zálohových platieb alebo prinesie iné úpravy v nastavených procesoch, budeme okamžite informovať našich zákazníkov," uviedla špecialistka komunikácie Východoslovenská energetika a.s. Katarína Šulíková.

To sa teda úplne nezhoduje s tým, čo povedal premiér: "My sme do toho zasiahli, takže preto som rád, že občania búdu uchránení od tohto nárastu cien. V tomto je Slovensko naozaj premiantom." "Ja radím nepodliehať panike. Hľadáme riešenie v najbližších dňoch," povedal štátny tajomník Ministerstva hospodárstva Peter Švec. Podľa bývalého štátneho tajomníka Ministerstva hospodárstva Karola Galeka mohla vláda celú situáciu vyriešiť už pred mesiacom, zmenou decembrovej výzvy na pomoc podnikateľom, z ktorej zostalo nevyčerpaných 250 miliónov eur. "Tieto mohli použiť priamo dodávatelia na zníženie zálohových faktúr a vyhli by sme sa tak chaosu, ktorý nastal," vyhlásil bývalý štátny tajomník Ministerstva hospodárstva Karol Galek.

"Hľadáme riešenia tak, aby sme sa mohli vyhnúť tej kritickej situácii, aby nikto nemusel z týchto dôvodov zatvárať svoje prevádzky," doplnil Švec. A kým vláda hľadá riešenia, Igor Matovič nezostal svojej povesti nič dlžný a na Facebooku prišiel s informáciou, že minister hospodárstva je od Vianoc na trojtýždňovej dovolenke. Vzápätí prišla reakcia z tlačového odboru Ministerstva hospodárstva zaslaná ako stanovisko ministra Hirmana. "Po intenzívnej práci a rokovaniach, ktoré začali hneď po novom roku, verím, že zajtra alebo v pondelok budeme môcť spolu s pánom premiérom a kolegyňami a kolegami vo vláde prezentovať konkrétne riešenia," uvádza sa v stanovisku ministra hospodárstva Karla Hirmana k pomoci pre firmy.

Na pomoci sa teda pracuje. Pravdou ale je, že z celého stanoviska nie je úplne jasné, či minister je, alebo nie je na dovolenke v tomto kritickom období pre mnohých podnikateľov a domácnosti. Informáciu sa štáb TV JOJ pokúšal overiť u hovorkyne, telefón ale mala vypnutý a na mail neodpovedala.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy