Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Banská tragédia v Čechách: Pri otrase zomrel baník, ďalších desať je zranených
Zdielať na

Banská tragédia v Čechách: Pri otrase zomrel baník, ďalších desať je zranených

KRAVINSKO / V Dole ČSM-Juh spoločnosti OKD v Stonave na Karvinsku nastal vo štvrtok, 12. januára, otras, v dôsledku ktorého zomrel baník, ktorý pracoval v porube (dobývacom priestore). Desiatka ďalších pracovníkov utrpela zranenie. Uviedla to hovorkyňa OKD Naďa Chattová, podľa ktorej sa počet zranených a rozsah ich zranení stále zisťuje. Pôvodné informácie hovorili o zraneniach ľahšieho charakteru.

"Na miesto dorazil výjazd hlavnej banskej záchrannej stanice HBZS Ostrava. Príčinu smrteľného úrazu bude šetriť komisia zložená zo zástupcov Obvodného banského úradu pre územie krajov Moravskosliezskeho a Olomouckého, Polícia ČR, vedenie OKD a zástupcov odborovej organizácie," uviedla Chattová.

Nešťastie sa stalo v hĺbke zhruba 1100 metrov pod povrchom

Mŕtvym baníkom je zamestnanec českej národnosti. Chattová povedala, že zranení sú transportovaní na povrch a potom budú prípadne prevezení do zdravotníckeho zariadenia. Na mieste sú pripravené tri sanitky a vrtuľník.

OKD je jediným producentom čierneho uhlia v Česku

V minulých rokoch ale ťažbu vo väčšine dolov ukončilo, pretože sa dlhodobo nevyplácala. Firma ťaží už len v Dole ČSM. V OKD pracuje vrátane dodávateľských zamestnancov približne 3 300 ľudí. Vlastníkom firmy je prostredníctvom spoločnosti Prisko štát.

V minulom roku sa v OKD stali dva smrteľné úrazy

V marci zahynul baník v Dole ČSM-Sever, keď pri likvidácii chodby asi 800 metrov pod zemou nastal zával, v novembri zomrel baník v Dole ČSM-Juh pri manipulácii so strojným zariadením. Obaja mŕtvi boli zamestnancami dodávateľských firiem.

V predchádzajúcich troch rokoch nezomrel v baniach OKD nikto, ešte pred 20 rokmi tam umieralo ročne okolo desať ľudí. Klesajúci počet smrteľných úrazov je dôsledkom poklesu ťažby a počtu baníkov v baniach, ale aj zdokonaľujúcej sa prevencie a bezpečnostných opatrení. Napríklad otrasom v baniach, ktoré životy baníkov pod zemou ohrozujú, sa podľa odborníkov nedá zabrániť, a banícke povolanie so sebou riziko nesie stále.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy